Nova knjiga u izdanju ZKVH-a: Život i djelo Stanislava Prepreka

Objavljeno: 13.09.2012. Pregleda: 49

 

preprek-nova knjigaPolovicom mjeseca rujna 2012. godine objavljena nova publikacija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata - „Prognanik iz svijeta svjetlosti : život i djelo Stanislava Prepreka", koju je priredio Ivan Balenović. Riječ je o knjizi u kojoj je objavljeno cjelokupno književno stvaralaštvo - poezija, proza i vlastita autobiografija, zatim donosi se popis njegovih glazbenih djela i spisa, prikaz Prepreka kao knjižničara, likovnjaka, učitelja, prevoditelja i antologičara. Na koncu je objavljena i bibliografija o Stanislavu Prepreku te kratki prikaz po godinama njegova života. Odlično priređenu knjigu prati i veliki broj ilustracija - od fotografija iz Preprekova života, zatim notni zapisi, rukopis pjesama, crteži...

Knjiga je objavljena u nakladi od 400 primjeraka, u biblioteci „Prinosi za istraživanje književne baštine", obima je 618 stranica. Uredio ju je Tomislav Žigmanov, likovnu opremu je uradio Darko Vuković, a tehnički uredio Vladimir Šimunović. Lektor je bio Zlatko Romić, a korektura je djelo Željke Zelić.

Knjiga se po cijeni od 1.000,00 dinara može kupiti u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Harambašićeva ulica broj 14, Subotica, svakog radnog dana od 9 do 13 sati, a zainteresirani izvan Subotice, knjigu mogu naručiti putem telefona +381/24/535-533 ili elektroničkom poštom na adresu ured@zkvh.org.rs. U slučaju dostave knjige poštom, kupcu će se obračunati i troškovi otpreme. Cijena knjige je 1.000,00 dinara, a trošak dostave 50,00. Iznos od 1.050,00 dinara može se uplatiti na račun Zavoda 220-95689-48, s naznakom "za knjigu S. Preprek" i s čitko napisanim podacima o kupcu (ime i prezime, adresa). Po primitku uplate, knjiga će odmah biti poslana poštom na naznačenu adresu. 

stanislav preprekStanislav Preprek (Šid, 16. IV. 1900. - Petrovaradin, 13. II. 1982.), čiju tridesetogodišnjicu smrti ove godine obilježavamo, bio je skladatelj, književnik i kulturni djelatnik. Po profesiji je bio učitelj, a glazbu je učio kao autodidakt i privatno kod Vladimira Stahuljaka. Njegove skladbe - svjetovne i crkvene - ocijenjene su kao vrhunske i rado se izvode. Uz to, bio je orguljaš, zborovođa, melograf te pisac glazbenih studija i kritika. I njegovo književno djelo - do skora posve nepoznato - također krase visoke umjetničke vrijednosti i nesvakidašnji estetski dosezi. Sve to kandidira Stanislava Prepreka za najmarkantniju stvaralačku osobu među Hrvatima u Srijemu u XX. stoljeću.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima