O kulturno-povijesnom gradivu Hrvata u Srbiji na međunarodnoj konferenciji u Pleternici

Objavljeno: 04.04.2022. Pregleda: 84

Grad Pleternica bio je domaćin 7. dana Icarus Hrvatska, dvodnevne međunarodne konferencije pod nazivom Baštinske inicijative, edukacija i digitalno okruženje održane 31. ožujka i 1. travnja 2022. godine. Konferencija je održana u sklopu projekta Svijet Graševine donoseći sinergiju kulture, baštine i široke suradnje na više razina.

„Ovdje smo na Međunarodnoj konferenciji Sedmi dan Icarus Hrvatska koju organizira konzorcij Icarus s namjerom da poveže baštinske inicijative u Europi i Hrvatskoj. Svake godine putujemo po različitim mjestima u Hrvatskoj, ove godine smo u Pleternici i ove godine, naša konferencija se odvija u okviru Erasmus projekta WAAT i drago mi je što imamo priliku pokazati sve što se ovdje radi s europskim trendovima i inicijativama, međunarodnim praksama kulturne baštine i međunarodnim projektima. Glavni razlog zašto ovo radimo i organiziramo jest da naše stručnjake i ustanove povežemo i uključimo. Icarus je inače najveći međunarodni konzorcij u Europi na području kulturne baštine i digitalizacije, imamo nekoliko virtualnih platformi, desetak europskih projekata i trudimo se svake godine kroz ovakve aktivnosti u Hrvatskoj svima se približiti” pojasnila je predsjednica Icarus Hrvatska Vlatka Lemić na otvorenju programa.

Riječi dobrodošlice i riječi o projektu Svijet Graševine uputile su gradonačelnica Pleternice Marija Šarić i županica Antonija Jozić.

Uz sudionike koji su se okupili u Pleternici, međunarodnu konferenciju 7. dani Icarus Hrvatska – Baštinske inicijative, edukacija i digitalno okruženje bilo je moguće pratiti i putem Zoom prijenosa. U konferenciji su sudjelovali predstavnici konzorcija Icarus Hrvatska, predstavnici državnih arhiva iz Bjelovara, Vukovara i Požege, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Institut za etnologiju i folkloristiku, Arheološki muzej Istre, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica, te sudionici iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Budimpešte, Španjolske i drugi. Djelatnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković imala je izlaganje na temu Prikupljanje arhivskog i drugog kulturno-povijesnog gradiva o Hrvatima u Vojvodini (Srbiji) i njezino istraživanje te prezentacija. Ravnatelj subotičkog Povijesnog arhiva Stevan Mačković govorio je o tome što nama danas znači digitalizacija.

„Konferencija koju je organizirao Icarus Hrvatska za nas ima višestruki značaj. Naime, u ovim konferencijama mi sudjelujemo od 2016. godine te osim predstavljanja vlastite baštine imamo i konkretnu korist. Naime, suradnja s predsjednicom Icarusa Vlatkom Lemić urodila je značajnim projektima, od topoteke Baština Hrvata u Srbiji, naše prisutnosti na platformi znameniti.hr, do digitalizacije raritetnih fondova te vidljivosti izvan našeg geografskog prostora. Razmjena iskustava i potpora bit će vidljiva i ove godine jer smo upravo na ovoj konferenciji dogovorili suradnju na predstavljanju naših hrvatskih velikana koji nas povezuju.“ – rekla je Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Grad Pleternica u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i partnerima: Grad Požega, Grad Pakrac, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, TZ Požeško-slavonske županije i JU Pleternica uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, provodi projekt „Svijet graševine“, jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Projekt obuhvaća modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu i Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici te pripremu strateške i upravljačke dokumentacije koja će osigurati održivost projekta. Vrijednost projekta je 65.772.029 kuna pri čemu je predviđeno EU sufinanciranje 55.486.866 kuna. U sklopu projekta planirana je i organizacija tri međunarodne konferencije na temu kulturne baštine, a prva je održana 31. ožujka i 1. travnja 2022 godine u Interpretacijskom centru Terra Panonica Pleternica te online.

Prema: https://pozega.eu/

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima