„Obnavljamo baštinu“ – revija rekonstruiranih narodnih nošnji u Trnjanima

Objavljeno: 17.01.2018. Pregleda: 61

Obnavljamo bastinu TrnjaniNa manifestaciji Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji u Trnjanima (Hrvatska) koju organizira Kulturno-umjetničko društvo Lovor iz Trnjana u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba, 28. listopada 2017. predstavljeno je 37 rekonstruiranih narodnih nošnji iz Hrvatske, Slovenije, Litve, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. Drugu godinu za redom na ovoj manifestaciji predstavili su se i Hrvati iz Subotice svojom novoizrađenom nošnjom.

Nakon prošlogodišnjeg svečanog ruha od svile, ove godine izrađivačica bunjevačke narodne nošnje Nada Sudarević organizirala je predstavljanje šlinga. Ruho su nosile Ana Mandić i Josipa Dulić koje su, osim nošnje od bijelog veza na glavi imale i urešene krune. One su uz scenski nastup na kojemu su pjevale kraljičke pjesme dočarale običaj ophodnje kraljica na Duhove (Dove).

Iako je revija bila natjecateljskog karaktera, nošnja iz Subotice nije odnijela nagradu, ali je izrađivačicama dodijeljena pohvalnica – Ani Horvacki (šling koji je nosila Josipa Dulić), Ružici Dulić (šling koji je nosila Ana Mandić) i Nadi Sudarević (obje kraljičke krune). Nošnja je ovom prigodom i katalogizirana za arhivu zagrebačke Posudionice.

U programu nakon revije nošnji sudjelovale su brojne folklorne, pjevačke i tamburaške skupine među kojima je bila i Ženska vokalna skupina Kraljice Bodroga iz Monoštora.

Kako organizatori ističu, cilj ove manifestacije, koja je jedina ovakve vrste u Hrvatskoj i održava se već sedmu godinu za redom, je potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji.

Manifestacija je održana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima