Odgovori na čestitku ZKVH-a u povodu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji

Objavljeno: 09.08.2013. Pregleda: 34

hreu3Iz ureda predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića, kao i predsjednika Hrvatskoga sabora g. Josipa Leke na adresu ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova stigle su zahvale za čestitku koju je on uputio 27. lipnja 2013. godine najvišim državnim dužnosnicima Republike Hrvatske, u povodu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Odgovore donosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Žigmanov!
Ured predsjednika Republike Hrvatske primio je Vaše pismo predsjedniku Republike Hrvatske, gospodinu Ivi Josipoviću, povodom ulaska Republike hrvatske u Europsku uniju.

Predsjednik Vam najiskrenije zahvaljuje na toplim i srdačnim čestitkama. Ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska se pridružila europskoj obitelji, no time nije zaboravila na Hrvate u drugim državama. Republika Hrvatska će se i dalje snažno zalagati i branit će interese Hrvata u drugim državama pa tako i Hrvata iz Vojvodine. Izniman doprinos Hrvata iz Vojvodine razvoju Republike Hrvatske neupitan je. Iznimno cijenimo Vaš hvalevrijedan rad na promicanju i zaštiti kulture Hrvata u Vojvodini te Vam najljepše zahvaljujemo na tome. Želimo Vam da i dalje nastavite jednako tako uspješan nastavak rada u očuvanju kulture Hrvata a Republika Hrvatska će Vam u tome vrlo rado pomoći.

S poštovanjem
predstojnik Ureda
Vito Turšić
 


Poštovani gospodine Žigmanov,
srdačno u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime zahvaljujem na Vašoj lijepoj čestitci povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj otvara niz novih mogućnosti za suradnju na političkom planu kao i za ekonomski razvoj te svakako jača njezine međunarodne pozicije.

Neosporan je i snažan utjecaj europske perspektive na mir, stabilnost i napredak na području jugoistočne Europe. Uvjeren sam stoga da će pristupanje Hrvatske Europskoj uniji biti snažan poticaj građanima Srbije da nastave s reformama u cilju demokratizacije društva i jačanja pravne države. Građani Srbije mogu u tom pogledu računati na prijateljsku podršku i savjetodavnu pomoć Hrvatskog sabora.

Istodobno izražavam žaljenje što na središnju svečanost primanja Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu nisu pozvani i predstavnici vojvođanskih Hrvata, ali budite uvjereni da se nije radilo o nikakvom namjernom ili smišljenom potezu organizatora proslave.

Primite, gospodine Žigmanov, izraze mojeg osobitog poštovanja.

Predsjednik Hrvatskog sabora
Josip Leko

Obaveštenje o kolačićima