Održan prvi seminar za voditelje kulturnih programa

Objavljeno: 29.09.2010. Pregleda: 36

seminar za voditelje su-0U organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u subotu, 25. rujna, održan je jednodnevni seminar za voditelje kulturnih programa hrvatskih institucija i organizacija u području kulture koje djeluju na teritoriju grada Subotice. Seminar je osmislio, pripremio i vodio student fonetike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Filip Čeliković, a sudjelovalo je 17 polaznika iz sljedećih hrvatskih kulturnih udruga: Hrvatske čitaonice, HosanaFesta i Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevačkih pisama" iz Subotice, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec" iz Tavankuta, Hrvatske udruge kulture „Lajčo Budanović" iz Male Bosne, Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Ljutovo" iz Ljutova, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Đurđin" iz Đurđina, te mladi iz Starog Žednika i s Bikova.

seminar za voditelje su-2Seminar je zamišljen kao fonetska radionica, koja će u više nastavaka obuhvatiti kako govorne tako i ostale vještine koje su potrebne za uspješan javni nastup. U ovome, prvome seminaru cilj je bio ojačati percepciju i mogućnost samoslušanja, kako bi se govornik osposobio za kasniju samokritičnost i mogućnost lakšeg učenja govornih vještina od profesionalnih govornika i ispravljanja grešaka na vlastitom govoru. U tom smislu, prvi stupanj seminara omogućio je upoznavanje voditelja kulturnih programa s vježbama za glas i disanje, zatim s hrvatskim jezičnim standardom, mogućim odstupanjima, s fonetikom hrvatskog jezika, ponudio je vježbe za glas i izgovor te analizu nekih već odigranih javnih nastupa lokalnih voditelja na kulturnim manifestacijama. Na koncu, svaki je polaznik mogao steći dojam o vlastitom glasu i izgovoru te je, uz kratku dijagnozu, dobio neke savjete na što usmjeriti pozornost te koje vježbe treba raditi radi poboljšanja vlastitih govornih sposobnosti.

seminar za voditelje su-4Nakon održavanja seminara, voditelj Filip Čeliković je na ovaj način sažeo svoje dojmove i ocjene:

„Vjerojatno sam najzadovoljniji povratnom informacijom od više sudionika seminara koji su izjavili kako očekuju sljedeći seminar. S druge strane, program seminara je ozbiljno prihvaćen od strane sudionika i čini mi se da je ponuđeno znanje prihvaćeno čak i iznad mojih očekivanja, uzimajući prvenstveno u obzir one mlađe polaznike koji završavaju osnovnu školu. Važno mi je za istaknuti da je spretnost usvajanja novih vještina varirala kod sudionika, a razlike nisu ovisile o godinama, već o ranije stečenom iskustvu i talentima.

Sudeći po ocjenama sudionika, seminar je bio dobro programski osmišljen i ujedno usmjeren različitim generacijama, što je pridonijelo ozbiljnosti tijekom trajanja radionica. Ujedno, što sam tijekom seminara nekoliko puta naglasio sudionicima, seminar samo pruža smjernice, a ono što slijedi je samostalan rad na razvijanju sposobnosti. Tko bude više napora uložio i stjecao više iskustva, imat će bolje i dublje razumijevanje onoga što će im se nuditi u seminarima koji će uslijediti.

seminar za voditelje su-3Potreba za ozbiljnijim pristupom stvaranja javnih govornika je velika u hrvatskoj zajednici, ovakva praksa ne postoji u našoj sredini, ne samo kod voditelja programa, već svih ostalih oblika javnog govorništva. Stvaranjem ovakvog pristupa, koji će detaljnije ući u sve dijelove javnog nastupa, dajemo doprinos njegovanju kulture govora, koji nije samo spontana komunikacija, već može biti njegovana, bontonski oblikovana, izgovorno spretna aktivnost, koja briše etiketu provincijskog i paorskog, a pokazuje kod osobe doticaj s višim standardima uljudbe i suvremenoga".

Ovaj će seminar biti organiziran do konca ove godine i za hrvatske udruge kulture iz Sombora i jugozapadne Bačke te Srijema.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Šesta Književna Panonija u Budimpešti 30. 11. - 1. 12.
  • Nazor – čuvar tradicije somborskih Hrvata
  • Večer ikavice u Stanišiću
  • Godišnji koncert HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Božićni koncert u Monoštoru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima