Održana 18. Smotra dječjih pjevača i zborova

Objavljeno: 26.09.2022. Pregleda: 38

Smotra dječjih pjevača i zborova 18. puta okupila je djecu, osnovce koji vole pjevati i svirati. Sve male i one malo veće soliste pratio je Dječji tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama, koji je pripremila i njime dirigirala prof. Mira Temunović. Da je ovo nešto u čemu djeca uživaju, mogli su vidjeti svi posjetitelji koji su imali priliku poslušati 22 solista i Dječji zbor HKPD-a Đurđin koji je pripremila Nela Skenderović. No, osim toga i voditelji su bili vršnjaci pjevača i svirača, te su i ove godine program vodili sada već iskusni osmaci Lana Šarčević i Marijan Rukavina. Zapravo, cjelovečernji koncert, naravno uz pomoć odraslih, odradila su djeca.

Program Smotre nije natjecateljskog karaktera, te su sva djeca mogla na isti način uživati i biti nagrađena pljeskom prisutnih. Kao vokalni solisti nastupili su: Antonija Ivković Ivandekić, Luka Vukov, Marija Vukov, Ivan Vukov, Anastazija Kovač, Marko Margetić, Marta Vukmanov Šimokov i Marijan Ivanković Radaković (duet), Matea Dulić, Magdalena Kujundžić, Sara Dulić, Matea Bako i Barbara Dulić (duet), Martin Dulić, Sara Vojnić Hajduk, Matej Vojnić Mijatov, Lana Gabrić, Filip Ivković Ivandekić, Katarina Vukadinović, Ema Ivković, Jakov Vukov i Roko Piuković, te spomenuti zbor. Svi izvođači skupa izveli su i posljednju točku, koja je prerasla u himnu ove manifestacije, a to je pjesma Subotica, za koju je glazbu i tekst napisala Đula Milodanović, a aranžman uradio Mario Tikvicki.

Vidljivo je veliko interesiranje djece za pjevanjem i ovakvim vidom nastupa, a to je potvrdio i dopredsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama Vojislav Temunović.
„Ove godine smo imali rekordan broj solista, a prvi puta smo imali i dječji zbor koji je došao iz Đurđina. Izuzetno mi je drago da su se i djeca u Đurđinu zainteresirala i da žele sudjelovati na ovoj manifestaciji. Jasno je da ih je potaknula Nela Skenderović, ali je ovo odličan vid suradnje, jer djeca iz manjih sredina nemaju prilike često nastupati u Subotici“, priča Temunović i dodaje kako je zadovoljan i brojem posjetitelja: „Osnovna svrha ove dječje Smotre jest promovirati rad i upornost djece, te im pružiti priliku da nastupaju. Ujedno, ovo je i jedan vid promocije tambure kao instrumenta, koji im sada nije ponuđen u školi, bar ne u ovome obliku orkestarskog muziciranja. Sve je manje i učiteljica koje šalju i potiču djecu na sviranje tambure. Promociju tambure po školama u sklopu Muzičke škole radimo s proljeća, ali sada na početku školske godine je također dobra prilika pokazati što djeca rade i što su naučila protekle školske godine“.

Neki od njih ovim nastupom oprostili su se od Smotre, jer pravila kažu da vokalni solisti mogu biti samo učenici osnovne škole ili mlađi, a sadašnji osmaci će sljedeće godine, ako to žele, moći nastupati na Festivalu bunjevački pisama. Za pomladak se organizatori ne boje, jer, kako je Temunović rekao, uvijek ima zainteresirane djece, te je istaknuo dobru suradnju s odgojiteljicama vrtića Marija Petković Sunčica, koje već znaju preporučiti one koji imaju smisla za pjevanje.

Ovim koncertom, održanim 9. rujna 2022. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, Smotra je postala punoljetna. Zanimljivo je bilo među publikom vidjeti one koji su nastupali na nekoj od prvih Smotri.

Na kraju programa nazočnima se obratio predsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama prim. dr. Matko Sente koji je zahvalio napose djeci i roditeljima koji su redovito dolazili na probe. „U ovoj nestašici mlijeka, struje i plina mi ipak možemo biti sretni jer smo blagoslovljeni našom divnom djecom koja neumorno čuvaju našu tradiciju“, rekao je među ostalim dr. Sente.

Djeca su, pjevajući himnu Smotre, jasno poručila: „Bunjevci smo dičimo se time, a Hrvat je naše pravo ime. Nadaleko poznata nam grana, rodila nas bunjevačka nana“. Hrvatska glazbena udruga nastavlja raditi na drugom velikom programu, a to je Festival bunjevački pisama, koji će biti održan 25. rujna u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati.

Album fotografija sa Smotre možete pogledati na FB stranici Hrvatske riječi.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Natječaji

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
  • Humanitarni tamburaški koncert
  • Marko Žigmanović - Ostale su pisme Olivera Dragojevića
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima