Održana manifestacija Divanim šokački u Monoštoru

Objavljeno: 01.12.2023. Pregleda: 38

‚‚... Ko džakovi oblaka najavljivu novi dan. Osićam, u velikim grozdovima, prosuće se nebo. Nabubrila nadanja za smijem. Selo spava, Monoštor spava (...) a ti bećarski zoveš na još jedan krug u bilim misečevim sonama", riječi su kojima je dopredsjednica KUD-a Hrvata Bodrog Anita Đipanov Marijanović otvorila manifestaciju Divanim šokački u Monoštoru.
Manifestacija je to koja kroz riječ i pjesmu čuva od zaborava šokačku ikavicu. Manifestaciju je osmislio predsjednik Bodroga Željko Šeremešić sa željom da se očuva monoštorska šokačka ikavica i popularizira među mladima.
‚‚Moja osićanja su pomišana, od tuge do radosti. Tuge, jer nas je sve manje, naš svit nestaje, a radosti jer vidim da još ima ljudi kojima je šokačka rič još značajna, koji svoju dicu uče šokačkom divanu, šalju ih u našu udrugu", kazao je Šeremešić.
U programu su sudjelovali pjesnici iz Sombora Kata i Antun Kovač, Marica Mikrut i Ruža Silađev iz Sonte, Željko Šeremešić iz Monoštora, a Marija Šeremešić govorila je ulomke iz svog kuhara tradicijskih jila Monoštora.
Sudjelovali su i Bodroški bećari i Kraljice Bodroga, koji su na šaljiv način prikazali nekadašnje pečenje dudove rakije.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima