Otvorena izložba «Paralelni procesi»

Objavljeno: 08.07.2009. Pregleda: 69

paralelni procesi«Četiri umjetnika koji izlažu svoje radove na zajedničkoj izložbi radova pod nazivom ‘Paralelni procesi’, predstavljaju segment šarolikog, bogatog i iznad svega kvalitetnog umjetničkog prostora te segment aktualnih kretanja na vojvođanskoj umjetničkoj sceni», istaknula je tijekom otvorenja izložbe ravnateljica galerije «Likovni susret» i stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Olga Šram.

Zajednička izložba radova mladih akademskih likovnih umjetnika otvorena je u petak, 3. srpnja u Modernoj galeriji «Likovni susret», u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Na ovoj izložbi svoje radove prikazuju Vera Đenge, Goran Kujundžić, Srđan Milodanović i Lea Vidaković.

Važna osobitost suvremene umjetnosti u posljednjih 20 godina jest da se pored osnovnih tendencija javlja i raznolikost i individualnost, rekla je ravnateljica Moderne galerije «Likovni susret» Olga Šram.

«Svaki pojedinac koji stvara u području vizualnih umjetnosti želi istražiti neka nova, vlastita područja na sebi specifičan način. To ne znači da se tako udaljuje od osnovnih problema koje danas vrijeme postavlja, nego ih pokušava rješavati i objašnjavati na svoj način. Mogli bismo reći da se ovdje u umjetnosti radi o suživotu različitosti. O suživotu individua koje su dovoljno jake da ih se prepoznaje u tom mnoštvu».

paralelni procesiNa izložbi su predstavljeni samo izdvojeni ciklusi unutar jednog problemskog istraživanja koje pojedini autor obrađuje, dodala je Olga Šram.

Mladim umjetnicima je najvažnija mogućnost predstavljanja vlastitog rada u našem gradu. S tim se slažu Goran Kujundžić i Vera Đenge.

«U biti mi je najvažnija mogućnost izlaganja u Subotici jer do sada nisam imao prilike tu izlagati, a iz Subotice sam», rekao je Goran Kujundžić.

«Najbitnije je izlagati. Iznimno mi je drago što smo se kao pripadnici različitih generacija jako dobro uklopili, s obzirom na različita nadahnuća i način razmišljanja. Ali te različitosti nas čine jedinstvenim», istaknula je Vera Đenge.

«Kako ne bismo prepustili slučaju predstavljanje mladih umjetnika, važno je sustavno i institucionalno pratiti nove kulturne težnje i izričaje koji obogaćuju cijelo društvo. Na ovaj se način ističu kulturna obilježja vojvođanskih Hrvata, i čuvaju se od zaborava», rekao je otvarajući izložbu predsjednik HNV-a Branko Horvat.

Ovo je prva izložba koju je organizirao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a u budućnosti se planiraju veće izložbe s većim brojem izlagača.

Na izložbi su bili nazočni i predstavnici pokrajinskih, lokalnih i manjinskih tijela vlasti.

Postavka će biti izložena i u još nekoliko gradova Vojvodine, a u Modernoj galeriji “Likovni susret” može se pogledati do 1. kolovoza.

 

paralelni procesi

 

Preuzeto sa web portala suboticadanas.info.

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima