„Poezija“ Maje Gračan Livada najbolja pjesma na natječaju „Preprekovo proljeće 2019.“

Objavljeno: 15.11.2018. Pregleda: 54

HKUPD Stanislav Preprek Novi Sad bijela pozadinaHrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo Stanislav Preprek iz Novog Sada po prvi puta je raspisalo natječaj za najbolju pjesmu na hrvatskom jeziku/ narječjima, a u okviru projekta Preprekovo proljeće 2019. Žiri koji odlučuje o nagradi za najbolju pjesmu radio je u sastavu: Franjo Nagulov, pjesnik iz Vinkovaca, Slađana Varićak, članica uredništva Književnog kluba HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada i dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen.

U uži izbor Žiri je uvrstio tri pjesme, i to:

 1. Poezija Maje Gračan Livada (Ruma)
 2. Dovoljan mi je Nerudin osmijeh Vesne Andrejić Mišković (Slavonski Brod)
 3. U noćima zgusnute tmine Anđelke Korčulanić (Split)

Nakon vijećanja, odlučeno je da prvu nagradu ponese pjesma Poezija Maje Gračan Livada, drugu Dovoljan mi je Nerudin osmijeh Vesne Andrejić Mišković, a treću U noćima zgusnute tmine Anđelke Korčulanić.

Maja Gračan Livada, u osebujnom, eliptičnom stilu kratkoga stiha i brzih smjena slika, ispisala je pjesmu koja govori o prirodi poezije. U svakom njezinom stihu, uz riječ pjesma autorica nudi po jedan epitet koji bi definirao različite vrste pjesme, ali i njene namjere (npr. oproštajna pjesma). Ritmičnost ovih stihova počiva na ponavljanju određenih riječi (poezija, pjesma), ali se ovakvom uporabom iskaza zapravo iznova postavljaju pitanja o mjestu i ulozi poezije u svijetu i društvu. Ironijski pristup karakterizira ne samo nagrađene stihove Maje Gračan Livada, nego i cjelokupno njezino stvaralaštvo koje broji tri samostalne pjesničke knjige Gde su nestala sva ta nežna osećanja (1999), Ima tu nešto (2006) i Među nama rečeno (2016).

Nagrade će biti uručene u travnju 2019. godine, na promociji zbornika i tradicionalnoj manifestaciji Preprekovo proljeće.

Izvor: HKPD Stanislav Preprek

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

 • 2024
  Najave i kalendar
 • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
 • 90. Dužionica u Somboru
 • Dužijanca u Tavankutu
 • Izložba S Božjom pomoći
 • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima