Predstavljena zbirka pjesama Anice Pinterović

Objavljeno: 16.02.2013. Pregleda: 50

Knjizevna vecer PinterovicKnjiževna večer bake Anice Pinterović održana je 31. siječnja 2013. u prostorijama župne kuće u Šidu. Ona je 2011. godine, uoči proslave jubileja 200 godina od izgradnje crkve sv. Ivana Nepomuka u Gibarcu, objavila knjigu „Da Gibarac živi“. Župnik župe Presvetog srca Isusovog vlč. Nikica Bošnjaković prepoznao je baka Aničin talent i bio je jedan od glavnih inicijatora za izdavanje ove zbirke pjesama.

„Prije četiri i pol godine, kada sam došao kao župnik u Šid, obilaskom sela šidske općine imao sam brojna iznenađenja uočivši kvalitete, talente i sposobnosti župljana.

Knjizevna vecer Pinterovic2U Gibarcu sam sreo baku Anicu i pri prvom susretu s njom saznao sam da je ona bila ta koja je u onim teškim ratnim vremenima otključavala crkvu, čuvala je i molila u njoj. Uočio sam da ima nevjerojatan dar govora. Te 2008. godine, kada se približavalo moje uvođenje u Šid kao župnika i kada je dolazio srijemski biskup, došao sam do svog prvog nadahnuća i zamolio sam baku da napiše dobrodošlicu, i to je bio prvi doživljaj nje kao pjesnikinje. Tu sam osjetio da baka ima talent od Boga, ali ne samo pisati da se piše, nego ima duha Božjeg, a to znači da piše da pouči i da prosvijetli“, kazao je vlč. Bošnjaković.

Profesorica književnosti u mirovini Vera Radivojkov istaknula je kako je baka Aničinu knjigu doživjela kao plemenito tkanje njenog čistog i velikog srca koja sebe daje ljudima, obitelji, seoskim beskućnicima, daje se svijetu ispunjenom brigama, a najviše Svevišnjem koji nas sve vodi božanskom rukom i određuje nam sudbinu.

Tekst: S. D.

 

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima