Preminuo Draško Ređep (1935. – 2019.)

Objavljeno: 13.03.2019. Pregleda: 69

Drasko RedjepKnjiževnik, esejist, književni i likovni kritičar te jedan od najvećih srpskih erudita Draško Ređep preminuo je u utorak u Novom Sadu u 84. godini, objavio je Fonet.
Dugogodišnjim prisustvom i radom, na srpskoj i jugoslavenskoj literarnoj sceni ostavio je značajan trag i smjernice za nova tumačenja srpske i regionalne književnosti i njezine povijesti.

 

 

 

 

 

 

Foto: printsreen youtube

Dvije godine je bio u žiriju NIN-ove nagrade. Dobitnik je mnogih društvenih priznanja, dajući doprinos afirmaciji i zajedništvu rusinske, mađarske i slovačke kulture na našim prostorima.
Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Od 2011. glavni je urednik Književne općine Vršac, i višegodišnji je predsjednik za dodjelu nagrade Vukove zadužbine za umjetnost, a bio je i veoma aktivan u književno-nakladničkoj djelatnosti.
Kada je u pitanju književnost Hrvata u Vojvodini, bio je recenzentom ili je pisao o djelima Petka Vojnića Purčara, Vojislava Sekelja i Tomislava Žigmanova a bio je i sudionik stručnoga skupa u sklopu književne manifestacije Dani Balinta Vujkova.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima