„Priskakanjem vatre“ proslavljen sveti Ivan Cvitnjak u Tavankutu i Đurđinu

Objavljeno: 17.07.2019. Pregleda: 36

priskakanje vatreU Tavankutu - Članovi HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta su 22. lipnja 2019., uoči svetog Ivana Krstitelja, organizirali večer Priskakanje vatre ispred Etno salaša Balažević u Tavankutu.

Ovaj stari običaj bunjevačkih Hrvata u Tavankutu se organizira godinama unazad kako bi se mladim članovima prenijela tradicija. Pored dosta simbolike, ovaj običaj poznat je i po tome što je to bio povod susreta momaka i djevojaka. Nakon preskakanja vatre obično se zaigralo kolo, a najčešće su se igrale igre u dvoje (tandrčak, mazurka, rićići, keleruj i dr.). Djevojke su napravile vjenčić od ivanjskoga cvijeća koji su držale u ruci. Kada bi joj momak prišao i stavio joj vijenac na glavu, a ona ga nije skinula, značilo je da je voljna s njim zaplesati, no ako ga je skinula, to je značilo da očekuje drugoga za igru.
Prema ovakvome modelu održano je i ovogodišnje preskakanje vatre u Tavankutu. Glavni sudionici su bili članovi HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta te gosti iz KUD-a Ogranka seljačke sloge iz Buševca (Hrvatska).

U Đurđinu

Priskakanje vatre uoči svetog Ivana Cvitnjaka održano je u Đurđinu 23. lipnja 2019., u organizaciji Udruge bujevačkih Hrvata Dužijanca. Ovaj stari običaj uvršten je prvi puta u program 100. Dužijace i od tada se redovito održava. U svome obraćanju direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković kazao je kako se ovaj stari običaj u današnje vrijeme upriličuje prema sjećanju Alojzija Stantića, koji ga je zapisao i tako oživio za ponovno održavanje. On je naglasio kako je cilj UBH-a Dužijanca „kroz manifestacije objediniti bogatstvo naše tradicije, duhovnosti i stvaralaštva i tako očuvati nacionalni identitet bunjevačkih Hrvata u Subotici i drugim mjestima Bačke“. On je ujedno izrazio zahvalnost đurđinskom župniku vlč. Draženu Duliću koji je ustupio prostor za priskakanje vatre u dvorištu župne crkve. Ovom prigodom Marinko Piuković osobito je istaknuo pokroviteljstvo visokog dužnosnika Europske unije Tibora Navračića, člana Europske komisije, povjerenika za kulturu, obrazovanje, sport i omladinu.
Uslijedio je živi prikaz ovoga staroga običaja. U priskakanju vatre sudjelovala su djeca HKPD-a Đurđin i djeca, članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo, kao i mnogi drugi okupljeni Đurđinčani i gosti iz Subotice i okolnih mjesta.
Prema zapisu Alojzija Stantića „Bunjevci su ovaj običaj donijeli iz prapostojbine, sa šireg prostora Dalmacije, Hercegovine i jugozapadne Bosne. Do pred Drugi svjetski rat ovaj običaj bio je osobito raširen među Bunjevcima, kako među salašima, tako i u varoši. Vatra se preskakala tri večeri uzastopce. Uz ovaj običaj vezuju se razna vjerovanja. Vjerovalo se da ivanjska vatra štiti od groma, leda i vatre“. 

Izvor: Hrvatska riječ (I. D. / K. Dulić)

Godisnjak 2022

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima