Projekt „Bunjevački put križa“ – obnavlja se Poljakovićev križ na Bikovu

Objavljeno: 09.04.2014. Pregleda: 6

BPK Bikovo-3Projekt „Bunjevački put križa“ se nastavlja, a ove godine u njega su se uključili i vjernici s Bikova. Naime, 22. ožujka 2014. godine održana je radna akcija u cilju obnove jednog križa koji se nalazi na izlasku iz toga mjesta. Riječ je o „Poljakovićevom“ križu, s desne strane ceste prema Oromu koji se – do toga dana popodne – nalazio „skriven“ u šipražju.

Sudionici radne akcije prokrčili su ovaj teren u obujmu od dvadesetak četvornih metara ispred spomenika, te je križ sada dobio dostojan prilaz. Također, postao je vidljiv i s ceste. Osim što je bio zarastao u šiblje i manje drveće, i sam križ je oštećen. S tim je u svezi dogovoren popravak okrnjenog dijela lijeve strane križa, a u sklopu obnove na njega će biti stavljena i skulptura raspetog Isusa. Obnova križa bit će financirana sredstvima prikupljenim od prodaje grafika i knjiga, te dotacija.

BPK Bikovo-1„Uključujući se u ovu akciju, mi Bikovčani konstatirali smo kako križeva za obnovu ima i na ovoj strani. Prvo smo se odlučili za ovaj križ, koji je ‘problematičan’ i zbog toga jer se upravo na ovom području planira izgradnja regionalnog deponija. Samim time smo ga u prvoj fazi željeli obnoviti, da dobije pristojan izgled, a poslije ćemo vidjeti hoćemo li ga morati premještati zbog deponija“, kaže za HR jedan od sudionika radne akcije Lazar Cvijin.

Cvijin je istaknuo i važnost projekta „Bunjevački put križa“. „Bitku za očuvanje salaša, kao svjedoka našeg bitka na ovim prostorima, možda smo izgubili, ali mislim da se to nikako ne bi smjelo dogoditi s našim križevima, tim prije što se oni, za razliku od salaša, mogu relativno lako održavati“, napominje on.

BPK Bikovo-2Obnova križa planira se završiti do početka svibnja. Ovu akciju podržao je i bikovački župnik vlč. Julije Bašić koji je i bio nazočan na ovoj radnoj akciji. Prema podacima sa spomeničkog postamenta, križ je u travnju 1882. godine svome suprugu Polyákovits Benjaminnu podigla supruga Julliána (rođena Hegedűs). Osim ovog podatka, o križu se ne zna mnogo više. Sudionicima projekta obnove nisu poznati ni potomci ili rođaci osoba čija su imena ispisana na križu.

U ovoj radnoj akciji, osim već spomenutih, sudjelovali su i Nikola Cvijanov, Pere Matković, Tomislav Skenderović, te Tomislav Žigmanov, inicijator projekta „Bunjevački put križa“. U okviru ovoga projekta, koji za cilj ima osvješćivanje značaja vlastitoga kulturnog nasljeđa, tijekom 2013. godine obnovljeno je osam križeva krajputaša. U domeni svojih mogućnosti, u ove se aktivnosti svatko može uključiti i dati svoj doprinos, poručuju voditelji projekta.

Tekst i fotografije: D. B. P.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
  • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
  • 7. Matoševi dani u Tovarniku
  • 7. Matoševi dani u Beogradu
  • 7. Matoševi dani u Plavni
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima