Proslavljena 89. Dužionica u Somboru

Objavljeno: 04.08.2023. Pregleda: 25

„Imamo puno razloga da razmislimo kakav je naš odnos prema zemlji. Zemlji treba dati, da bi mogla dati", rekao je župnik župe Presvetog trojstva preč. mr. Josip Pekanović na svečanoj sv. misi somborske Dužionice.
Istaknuo je u svojoj propovijedi kako je „potrebno puno zauzetosti i ljubavi kako bi ona mogla uzvratiti svojim plodom".
„A tako i čovjek treba biti plodno tlo kako bi dao svoj doprinos. U krunama i kruhu želimo blagoslov za čovjeka koji treba biti novi orač i novi sijač svega plemenitog za boljitak svijeta", rekao je mr. Pekanović.
Ovogodišnji bandaš je budući student Filozofskog fakulteta u Osijeku Marko Firanj, a bandašica je učenica Nikolina Petrović, koji su skupa s članovima HKPD-a Vladimir Nazor nakon mise te prolaska kroz grad uz tamburaše zaigrali kolo na trgu ispred Gradske kuće. Zatim su se uputili ka Županiji gdje su kruh od novoga žita predali gradonačelniku Sombora Antoniu Ratkoviću.
Predajući kruh gradonačelniku Sombora Nikolina Petrović je rekla kako je kruh koji predaje „simbol rada i posvećenosti našim poljima i našoj ravnici".
„Mnogo truda, rada i muke stoljećima se ulaže kako bi se od zrna posijanog u zemlju došlo do zrna u klasju žita. Upravo iz tog razloga Dužionica se slavi kao zahvala Bogu za uspješno završenu žetvu, za kruh koji će se blagovati tijekom cijele godine, koji će se naći na svakom stolu i u svakom domu. Znajući važnost blagoslovljenog kruha od novoga žita želimo Vama gradonačelniku Grada Sombora predati simbol žetelačkih svečenosti. Primite ga, podijelite s nama svu radost današnjeg dana", rekla je bandašica.
Gradonačelnik Ratković se na koncu zahvalio vrijednim žeteocima i poručio kako je „Dužionica jedna od najstarijih i najznačajnijih tradicija koja se njeguje u Somboru".
„Izreka kruh sa sedam kora nam kazuje koliko je između surove stvarnosti i neizvjesne krajnosti zemljoradnik umio iz kamena i znoja svog, teškom mukom i poštenim radom, iznjedriti hleb, kruh ili kruv. Zato je najslađi onaj iz svoje njive", rekao je Ratković i zahvalio se svima na trudu, radu i naporu koji je uložen u ovogodišnju žetvu i proslavu Dužionice.
Nakon predaje kruha održan je sastanak s gradonačelnikom u kojem su sudjelovali predstavnici udruga, srbijanske Vlade, NIU Hrvatska riječ, te Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša.
Proslava Dužionice nastavljena je u Hrvatskom domu, gdje je priređen risarski ručak.
Predsjednik HKPD-a Vladimir Nazor Mata Matarić je rekao kako su jako zadovoljni kako je protekla Dužionica na kojoj su se okupili članovi društva i njihovi gosti, a u programu Dužionice uz članove Nazora sudjelovalala je Pjevačka skupina Bećarine iz Đakova.
U programu koji je prethodio risarskom ručku obratila se i savjetnica u Ministarstvu kulture Alma Rizvanović, koja je rekla kako je „Dužionica jedan od najstarijih događaja i manifestacija u Somboru, manifestacija koja ima posebnu tradiciju i osobenost".
„Ministarstvo kulture vam i dalje stoji na raspolaganju kao i svih ovih godina kroz različite programe i projekte koje smo spremni financirati i na taj način održavati osobenost svih nacionalnih zajednica u Srbiji", zaključila je Rizvanović.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 23. Festival bunjevački pisama u Subotici
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima