Proštenje na Hrvatskom Majuru

Objavljeno: 03.11.2018. Pregleda: 33

Prostenje na Hrvatskom MajuruSadašnji i nekadašnji stanovnici Hrvatskog Majura, te hodočasnici iz drugih subotičkih župa, proslavili su u nedjelju, 2. rujna 2018. godine, sv. Marka Križevčanina. Misu je predvodio vlč. Patrik Tvorek, župni vikar u župi sv. Terezije Avilske. S njime su suslavili mons. dr. Andrija Anišić, svećenik podrijetlom s Hrvatskog Majura. Domaćin je bio župnik iz Male Bosne, vlč. Dragan Muharem, kojemu pripada pastoralna skrb za ovo mjesto. 

U sjeni Gabrićeva križa propovjednik, vlč. Tvorek, osvrnuo se na evanđeoski tekst o Isusovu pozivu biti njegovim učenikom. „To znači biti spreman ostaviti sve, staviti Boga na prvo mjesto, upravo onako kako je to u svom životu živio i činio sv. Marko Križevčanin. Takav životni stav koštao ga je i mučeničkog svjedočanstva, ali zato svima nama može danas biti primjer ustrajnosti i nepokolebljive vjere u nasljedovanju Krista“, istaknuo je propovjednik. Na kraju mise župnik se zahvalio nazočnim gostima i hodočasnicima koji su pohodili ovo sveto mjesto s jedinim hrvatskim predznakom u Srbiji, te svima koji su pridonijeli organizaciji ovogodišnjega proštenja. Na kraju slavlja uzvanici su bili ugošćeni na salašu Zlatka Gabrića, jednom od malobrojnih koji su ostali na Hrvatskom Majuru. 

Izvor: Hrvatska riječ (M. D.)

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima