Prvi sastanak Povjerenstva za dodjelu nagrade „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu objavljenu 2012. godine

Objavljeno: 19.06.2013. Pregleda: 41

logo e.p.-mTemeljem odluke Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata o dodjeli nagrade za najbolju knjigu godine, koja nosi ime središnje osobe hrvatske književnosti, znanosti i publicistike iz XVIII. stoljeća Emerika Pavića, Povjerenstvo za izbor iste, u sastavu dr. sc. Slaven Bačić, dipl. iur., Vladan Čutura, prof. književnosti i Nela Tonković, povjesničarka umjetnosti, održalo je prvu ovogodišnju sjednicu 19. lipnja 2013. godine.

 

Ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov upoznao je članove s odlukom o utemeljenju ove nagrade, koja ima za cilj „popuniti prazninu kada je u pitanju nagrađivanje u području kulture, a u cilju pospješivanja sustavnoga pristupa valorizaciji aktualne knjiške produkcije među Hrvatima u Vojvodini".

PovjerenstvoEP-I.2013-2On je članovima Povjerenstva rekao kao je njihov izbor sukladan njihovoj struci, te će dr. sc. Slaven Bačić kao predsjednik Povjerenstva više pratiti znanstveno-publicistička djela, Vladan Čutura književna djela, a Nela Tonković će procjenjivati vizualno-likovno oblikovanje.

Predsjednik Povjerenstva dr. sc. Slaven Bačić je rekao kako je „Povjerenstvo dobilo na uvid i pregledalo 26 knjiga tiskanih na hrvatskom jeziku u 2012. godini, iz područja književnosti (poezija, kratka proza, knjige za djecu…) te knjiga iz područja znanosti i publicistike (povijest, književna znanost, kulturno-crkvena povijest…). Cjelokupnu knjišku produkciju smo pregledali i započeli razgovor o samim djelima“.

Nagrada „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu 2012. godine bit će svečano uručena u listopadu 2013. u okviru manifestacije „Dani Balinta Vujkova : dani hrvatske knjige i riječi". Osim diplome, nagrada će imati i svoj novčani iznos.

PovjerenstvoEP-I.2013-1Podsjetimo, u cilju pospješivanja sustavnoga pristupa valorizaciji aktualne knjiške produkcije među Hrvatima u Vojvodini, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ustanovio je 2012. godine nagradu za najbolju knjigu godine, koja nosi ime središnje osobe hrvatske književnosti, znanosti i publicistike iz XVIII. stoljeća, franjevačkog redovnika Emerika Pavića (Budim, 5. siječnja 1716. - Budim, 15. travnja 1780.). Za nagradu „Emerik Pavić“ mogu se natjecati knjige Hrvata iz Vojvodine, knjige na hrvatskome objavljene u Vojvodini i, na koncu, knjige o Hrvatima u Vojvodini koje su objavljene tijekom jedne kalendarske godine. To znači da se nagradom „Emerik Pavić“ nagrađuje knjiga bez obzira kojem području književnoga stvaralaštva, publicistike ili znanosti pripadala.

Imenovano stručno povjerenstvo će ocjenjivati vrijednost objavljenoga sadržaja, zatim prinos određenome kulturnom području i vizualno-likovno rješenje. Drugim riječima, nagrada za najbolju knjigu godine „Emerik Pavić“ bit će dodijeljena za knjigu promatranu kroz jedinstvo forme i sadržaja, to jest za knjigu u cjelini.

 

Napominjemo na koncu da su se u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, na temelju navedenih kriterija i značajki nagrade „Emerik Pavić“, u procesu osmišljavanja i utemeljenja nagrade za najbolju knjigu u cjelini među Hrvatima u Vojvodini, ravnali time da i ime nositelja nagrade bude osoba koja je bila svestrani književni i znanstveni stvaralac. U mjesnoj povijesti Hrvata, vjerojatno najprikladnija osoba jest Emerik Pavić, franjevac i, kako se u literaturi već uvriježilo, središnja osoba budimskog kulturnog kruga u XVIII. stoljeću. Podsjetit ćemo kako je Pavić bio teološki i filozofski pisac, pisac prvoga djela iz estetike među ovdašnjim Hrvatima, latinist, prevoditelj, povjesničar, a u književnosti se okušao u pjesništvu i nabožnoj književnosti.

PovjerenstvoEP-I.2013-0
POPIS KNJIGA ZA NAGRADU „EMERIK PAVIĆ“
ZA 2013. GODINU
  1.  

1. Franjevački samostan Bač : Kronološki pregled, priredio fra Josip Špehar, Bač: Franjevački samostan Sv. Marije u Baču, 2012., str. 60 : ilustr. ; 21 cm

2. Hrvati u Vojvodini : identiteti, procesi i društvene aktivnosti, Institut za migracije i narodnosti, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata kulturu vojvođanskih Hrvata, Zagreb – Subotica, 2012., str. 261.

3. Lira naiva 2012., izabrala i uredila Katarina Čeliković, Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ i Hrvatska čitaonica, Subotica 2012., str. 159.

4. Narodne pjesme iz književnih djela i sakupljačke ostavštine Ilije Okrugića Srijemca, izabrala i priredila Jasna Melvinger, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica 2012, str. 84.

5. Preprekovo proljeće 2012: zbirka pjesama, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“, Novi Sad 2012., str. 120.

6. Prognanik iz svijeta svjetlosti : život i djelo Stanislava Prepreka, priredio Ivan Balenović, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica 2012., str. 618.

7. Aladžić Viktorija, Subotica koja nestaje, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica, 2012., str. 116.

8. Čeliković Katarina, Ljestve za nebo, Vicepostulatura o. Gerarda Tome Stantića u Zagrebu i Karmelski samostan u Somboru, 2012, str. 16.

9. Dumendžić Josip Meštar, Čudan ovaj bili svit, Hrvatska čitaonica, 2012., str. 103.

10. Evetović Ante Miroljub, Vječnosti doba , Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU „Hrvatska riječ“, Subotica 2012., str 105.

11. Francišković Lazar, Eseji, NIU “Hrvatska riječ”, Subotica, 2012., str. 102.

12. Ivković Ivandekić Ivan, Klapim : fotomonografija, Hrvatsko akademsko društvo, 2012., str. 219.

13. Jakšić Ante, Duše zemlje : lirika zavičaja, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU „Hrvatska riječ“, 2012., Subotica, str. 87.

14. Jakšić Ante, Soneti, Društvo hrvatskih književnika, Zagreb, 2012., str. 191.

15. Kopilović Jakov, Molitve vremena sadašnjeg : izabrane pjesme, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica 2012, str. 156.

16. Kopunović Mirko, Ljestve za panonsko nebo, Hrvatsko akademsko društvo, Subotica 2012., str. 118.

17. Korponaić Katarina, Stare subotičke porodice, samizdat, Subotica 2012., str. 192.

18. Miković Žigmanov Ružica, Naša Gradska kuća, Hrvatska čitaonica, Subotica 2012., str. 23.

19. Molcer Matija, Označena tišina, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica 2012, str. 76.

20. Prćić Milivoj, Živi a izgubljeni, NIU „Hrvatska riječ“, 2012., str.87.

21. Ušumović Neven, Rajske ptice, Profil Multimedia, Zagreb, 2012., str.121.

22. Vojnić Hajduk dr. Josip, Odgovor na mnogobrojne novinske članke, prir. Lazo Vojnić Hajduk, prijevod s mađarskoga Karlo Slavić i Lazo Vojnić Hajduk, samizdat, Subotica, 2012., str. 29.

23. Vojnić Hajduk Lazo, Ago Mamužić i nacionalni pokret bačkih bunjevačkih Hrvata, samizdat, Subotica, 2012., str. 248

24. Vujkov Balint, Gradišćanske povidajke, Panonski institut, Pinkovac, 2012. str. 56

25. Vujkov Balint, Šta u oca to u dice : Hrvatske narodne pripovijetke (bunjevačke), Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU „Hrvatska riječ“, 2012., str.126.

26. Žigmanov Tomislav, Izazovi – sabiranja, sumjeravanja, tumačenja : Studije i ogledi o knjiškim i književnim temama hrvatskoga istočnog zagraničja, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj ; Oksimoron Osijek ; Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata kulturu vojvođanskih Hrvata, 2012., str. 255.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima