Razgovor s Ivankom Spasiš, predsjednicom udruge „Široko“ iz Niša

Objavljeno: 17.04.2018. Pregleda: 35

Ivanka SpasisUdruga Široko u okviru hrvatske zajednice u Nišu djeluje od 2016. godine. Po službenim podacima s posljednjeg popisa u Nišu živi oko 400 osoba izjašnjenih kao pripadnici hrvatskog naroda, međutim, po riječima dobrih poznavatelja situacije, u masi neizjašnjenih krije se još oko 800 do 900 Hrvata.

„Hrvati na jugu Srbije poglavito žive uz župe, uz crkvenu zajednicu. Kod nas je to crkva Uzvišenja svetoga Križa i praktično odatle je i potekla naša ideja za osnutkom Udruge. Želja nam je prije svega bila osnovati udrugu koja će sačuvati vjerske i kulturne običaje Hrvata, a koje će ljudi iz cijele Srbije prepoznati kroz naše djelovanje. Zato nam je odmah u početku cilj bio doprinos našem kulturnom suživotu, oslanjajući se na većinske i manjinske zajednice, kako bismo napravili iskorak ka tom interaktivnom multikulturalizmu. Niti jednog momenta nismo željeli ostati izolirani, nego stupiti u kontakt i aktivno surađivati sa svim ostalim udrugama, kako u Nišu tako i šire. Želja nam je bila ostvariti napredak u smislu kulturne suradnje i samim tim postati prepoznatljivi široj javnosti. Festival Filipovi dani, manifestacija koja se održava svake godine u Nišu, više je interkulturalni projekt kojega je pokrenula većinska zajednica, a udruga Široko se uključila. Tu je ostavljena mogućnost da sudjeluju i drugi koji to žele. Drugi naš projekt vezan je za našu želju da dovedemo tamburu na jug Srbije. Tambura je specifično glazbalo za Hrvate i ona kao dio multikulturalnog dijaloga može biti iznimno važna na jugu Srbije. Jednostavno, kroz sve vidove našeg dosadašnjeg djelovanja pokazujemo želju da kultura bude spona i točka dodira većinske i manjinske zajednice i most demokratskih promjena u samoj zajednici. U 2017. godini naglasak nam je bio na jačanju hrvatskog nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta. Organizirali smo Božićni koncert u katoličkoj crkvi Uzvišenje sv. Križa u Nišu, u izvedbi Velikog tamburaškog orkestra i HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice. Na programu su bile tradicijske pjesme, božićna i klasična glazba“, kaže Ivanka Spasiš.

Koliko imate članova, koje strukture i s kojim se problemima u radu vaše udruge susrećete?
Za sada formalno imamo 26 članova. Problem je u nama samima. Evidentno je da su pripadnici manjinske zajednice Hrvata u Nišu više zainteresirani za neformalnu suradnju nego za formalno članstvo. I sami se pitamo iz kojih razloga. Rat je daleko iza nas, osobno više ne osjećam animozitet pripadnika drugih spram pripadnika naše nacionalne zajednice, no, pomaka u ponašanju nas samih baš i ne vidim. Možda vam nešto govori i to što u Udruzi dominira članstvo s visokim obrazovanjem, dobi iznad 50 godina. Nažalost, za sada nemamo djece, a mladih samo simboličan broj. Plašim se da sve to vodi tihoj asimilaciji pripadnika naše zajednice u ovu sredinu. Koliko pratim situaciju, skoro sve udruge naše zajednice dijele iste probleme. Neimanje bilo kakvih prostorija, pa makar to bio i običan ured, nedostatak uredske opreme i, prije svega, nedostatak financijskih sredstava. Imamo samo servisnu adresu pri Katoličkoj crkvi. Za ozbiljni rad ipak nam je potreban svima dostupan minimalni prostor i osnovna oprema, a prije svega, makar minimalna financijska sredstva.

Što planirate u 2018. godini?
Prioritet nam je rad na nastavku i jačanju suradnje s institucijama hrvatske zajednice u Srbiji i povezivanje s relevantnim subjektima u Hrvatskoj. Usporedo, namjeravamo provoditi sve planirane aktivnosti na gradnji i ojačavanju hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta. U planu nam je i razvijanje sposobnosti članova Udruge za djelotvornije sudjelovanje u javnom, kulturnom, ekonomskom i socijalnom životu zajednice. I dalje namjeravamo davati puni doprinos razvijanju interkulturalnog dijaloga. U Božićnom ciklusu događaja namjeravamo provoditi aktivnosti u svrhu upoznavanja žitelja Niša s tradicijskim božićnim običajima koje su u ovu sredinu sa sobom donijeli Hrvati s različitih prostora (Bosne, Dalmacije, Janjeva, Hrvatske, Vojvodine...). Već smo uspostavili kontakte, a tijekom ove godine namjeravamo i maksimalno intenzivirati suradnju s drugim manjinskim zajednicama (Makedonaca, Bugara, Slovenaca), radi razmjene iskustava i realizacije zajedničkih kulturnih sadržaja. Nastavit ćemo i suradnju s većinskom zajednicom kroz kulturnu manifestaciju Festival klasične glazbe Filipovi dani.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima