Saša Grunčić dobitnik priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“

Objavljeno: 16.06.2014. Pregleda: 60

Sasha Gruncic2Na sjednici Skupštine Grada Subotice, održanoj 16. lipnja 2014. godine, odlučeno je da dobitnik gradskog priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“ bude i mladi orguljaš Saša Grunčić, kojega je predložio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Naime, na temelju raspisanog Javnog poziva za prikupljanje inicijativa za dodjelu priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“ na teritoriju Grada Subotice istaknutim mladim kulturnim stvaraocima, u području književnosti, likovne i muzičke umjetnosti, koji su svojim djelima pridonijeli razvoju kulturnog života grada ili dali prinos na polju kulture u zemlji i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata podnio je prijedlog za dodjelu priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“ orguljašu Saši Grunčiću.

Glasovi orgulja CDU obrazloženju za dobivanje priznanja, ZKVH je naveo kako je nakon serije orguljskih koncerata pod nazivom „Glasovi orgulja u ravnici“, održanih diljem Vojvodine, ali i u Hrvatskoj, prof. Saša Grunčić u produkciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koncem 2013. godine snimio svoj prvi nosač zvuka na kojemu se pod istoimenim nazivom nalaze skladbe vojvođanskih skladatelja: Stanislava Prepreka i Albe Vidakovića. Predstavljanjem orguljske glazbe, kako na desetak koncerata u zemlji i inozemstvu tako i na nosaču zvuka, Saša Grunčić je potvrdio kvalitetu koju Subotica njeguje u kulturnom i glazbenom životu i tako pronio slavu glazbene Subotice i vojvođanskih skladatelja i izvan zavičajnog prostora.

Saša Grunčić rođen je 1984. godine u Subotici, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu na odsjecima za klavir i glazbenu teoriju. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2007. godine, odjel orgulje, u klasi prof. Ljerke Očić.

Tijekom studija osvojio je nekoliko nagrada na natjecanjima, a najznačajniji je osvojeni laureat državnog natjecanja Hrvatske 2006. godine. Svirao je na brojnim koncertima, što solistički (Zagreb, Subotica, Segedin), što u komornim sastavima i skupnim koncertima širom Hrvatske i susjednih zemalja. Od 2009. godine živi u Subotici i radi kao profesor orgulja i korepetitor u srednjoj Muzičkoj školi u Subotici.

U okviru projekta „Glasovi orgulja u ravnici“, u produkciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Saša Grunčić održao je seriju koncerata orguljske glazbe u Srbiji (Subotica, Sombor, Zemun, Novi Sad, Kovačica, Zrenjanin, Vršac, Beograd) i Hrvatskoj (Split, Đakovo). Koncem prosinca 2013. godine objavljen je nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja iz Vojvodine, koji je plod javnog snimanja koncerta 2. srpnja 2013. godine u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu pod nazivom „Glasovi orgulja u ravnici“.

Na nosaču zvuka nalaze se kompozicije za orgulje Albe Vidakovića i Stanislava Prepreka u izboru pok. prof. Đure Rajkovića i prof. Saše Grunčića. Snimljena su djela Albe Vidakovića: Preludij i fuga u C-duru, Fantazija i fuga u f-molu te Stanislava Prepreka – 11 preludija na koralne teme i Improvisata te Suita za orgulje sa sljedećim stavcima: Preludium quasi fantasia, Canzona, Choral, Pastorale i Toccata. Koncert je snimio Viktor Kesler iz subotičkog Studija Kesler.

Sasha Gruncic1Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata s prof. Sašom Grunčićem ostvaruje na ovaj način plan o koncertu orguljaških djela hrvatskih skladatelja vojvođanskog podneblja, jer glazbenih djela te vrste ima veoma malo. Posebno je važan izbor djela u kojem su skladbe Stanislava Prepreka, Albe Vidakovića i Josipa Andrića – a najbolje su za predstavljanje glazbenih vrijednosti orguljskog stvaralaštva vojvođanskog prostora.

Prof. Đuro Rajković posebno je istaknuo zaslugu mladog orguljaša Saše Grunčića u oživljavanju Uvertire za operu „Dužijanca“ Josipa Andrića (1894.-1967.), aranžirane za orgulje, značajnog djela nastalog na bačkom glazbenom folkloru odnosno na motivima „Bunjevačkog momačkog kola“ i motivima popijevke o žetvi „Ej, što je lipo žito“. Skladbe su mu jednostavne i popularne pa su neki njegovi napjevi prihvaćeni kao narodni. Zasluga za upoznavanje navedene Andrićeve uvertire pripada mladom orguljašu Saši Grunčiću, koji ju je aranžirao za orgulje prema klavirskom izvatku.

Svečana dodjela nagrade „Dr. Ferenc Bodrogvári“ bit će održana u nedjelju, 22. lipnja 2014. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Početak je u 19 sati.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima