Sastanak Povjerenstva za dodjelu nagrade za najbolju knjigu godine „Emerik Pavić“

Objavljeno: 17.09.2012. Pregleda: 39

povjerenstvo-nagrada2012Temeljem odluke Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata o dodjeli nagrade za najbolju knjigu godine, koja će nositi ime središnje osobe hrvatske književnosti, znanosti i publicistike iz XVIII. stoljeća Emerika Pavića, Povjerenstvo za izbor iste održalo je prvu sjednicu 17. rujna 2012. godine. Ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov upoznao je članove s odlukom o utemeljenju ove nagrade, koja ima za cilj „popuniti prazninu kada je u pitanju nagrađivanje u području kulture, a u cilju pospješivanja sustavnoga pristupa valorizaciji aktualne knjiške produkcije među Hrvatima u Vojvodini".

On je članovima Povjerenstva rekao kao je njihov izbor sukladan njihovoj struci, te će dr. sc. Slaven Bačić kao predsjednik Povjerenstva više pratiti znanstveno-publicistička djela, Vladan Čutura književna djela, a Nela Tonković će procjenjivati vizualno-likovno oblikovanje.

logo e.p.-mNagrada „Emerik Pavić" za najbolju knjigu 2011. godine bit će svečano uručena u listopadu 2012. u okviru manifestacije „Dani Balinta Vujkova : dani hrvatske knjige i riječi". Osim diplome, nagrada će imati i svoj novčani iznos.

Predsjednik Povjerenstva dr. sc. Slaven Bačić je rekao kako je „Povjerenstvo dobilo na uvid i pregledalo 41 knjigu tiskanu na hrvatskom jeziku u 2011. godini, od kojih su iz područja književnosti 22 (poezija - 6, drame - 2, kratka proza - 5, knjige za djecu - 4, nabožna književnost - 3, književna kritika - 1, memoari -1) te 18 knjiga iz područja znanosti i publicistike (povijest i leksikografija - 6, književna znanost - 3; kulturno-crkvena povijest - 2; etnografija - 6; politika - 1). Cjelokupnu knjišku produkciju smo pregledali i započeli razgovor o kriterijima i Pravilniku o dodjeli nagrade koji ćemo usvojiti na sljedećem sastanku".

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima