Suradnja slikara i umjetnika Vinkovaca i Subotice

Objavljeno: 12.07.2019. Pregleda: 0

croartNajprije odgođena zbog lošeg vremena, ranije planirana likovna kolonija slikara iz Subotice i Vinkovaca, šesta po redu, održana je tijekom protekloga vikenda u prostoru doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV). Šest slikara stvorilo je dvanaest slika koje su obogatile likovni opus Hrvatske likovne udruge CroArt. Potporu ovim kolonijama, kao i redovitu radu slikara CroArt-a pružaju Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Predsjednik CroArt-a Josip Horvat se zahvalio gostujućim slikarima na ostavljanju dijela vlastita talenta na slikama kao zalogu za nastavak suradnje umjetnika i sunarodnjaka s obiju strana Dunava. „Slikari nadahnuće crpe iz duše. Ne vole zadane motive i kada završe radove imamo pravu srž svakog umjetnika“, rekao je ovom prigodom Marko Lončar, umjetnički voditelj Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci.
Djela su puna svjetlosti i topline, baš kao i dani za kojih su nastali, kazao je povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović, prilikom zatvaranja kolonije. Predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci, za Vukovarsko-srijemsku županiju, naslikao je posebnu sliku, središte Subotice od prije deset godina, koju je uručio CroArt-u kao poseban dar. Ove likovne kolonije su zamišljene kao dvodnevne likovne radionice, za kojih umjetnici i upoznaju grad u kojem gostuju. Sljedeće godine se susret planira podići na veću razinu i uklopiti u tamošnju manifestaciju Rimski dani. U organizaciju ovih likovnih susreta koji se održavaju u Subotici i Vinkovcima uključeni su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Vinkovci, Građansko društvo Moji Vinkovci, Grad Vinkovci i Tehničko učilište iz ovoga slavonskoga grada, te CroArt iz Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ (S. J.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Bunjevci bez granica
  • Izložba povodom 150. obljetnice rođenja kipara Roberta Frangeša-Mihanovića
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
  • Izložba Matkoviću u čast povodom 100. obljetnice rođenja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima