„Tragovi Šokaca” iz Bača obilježili 10 godina rada

Objavljeno: 13.10.2020. Pregleda: 35

cesljanje„Čuvati i očuvati baštinu jednog naroda velika je zadaća i odgovornost. Jesmo li u ovih deset godina uspjeli barem malo začeprkati po prošlosti i približiti se vremenu kada se držalo do svoje kulture, običaja i jezika, pokazat će vrijeme. To je bio i razlog osnivanja udruge; da čuvamo tradiciju i običaje Hrvata Šokaca s ovih prostora, istražujemo povijest i kulturu Bača, jednom riječju naša misija je čuvanje kako materijalne tako i nematerijalne baštine Hrvata Šokaca u Baču i okolici”, riječi su kojima se na početku programa obratila predsjednica Tragova Šokaca Stanka Čoban.

Ona je iz desetogodišnjeg rada izdvojila usjehe pjevačke skupine, suradnju s Gradovrhom– postojbinom Hrvata iz Bača i okolice, radionice starih obrta, radionice zlatoveza, seminar tradicijskih glazbala i tradicijskog pjevanja, tribine, književne večeri. „Naša glavna manifestacija je Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja. Po njoj smo prepoznati u cijeloj regiji i ova manifestacija je upisana u kalendar Turističke organizacije Vojvodine. Pjevačka skupina nastupala je u Zagrebu, Strizivojni, Vinkovcima, Subotici, Somboru. Na revijama narodnih ruha uvijek smo zapaženi i osvajali smo visoka priznanja“, kazala je Stanka Čoban. Problemi koje je istaknula su nedostatak prostora, financije koje rijetko kada pokrivaju sve troškove programa i manifestacija, osipanje članstva. U proteklom desetogodišnjem razdoblju Tragovi Šokaca uspješno su surađivali sa šokačkim udrugama iz Podunavlja, KUD–om Mladost iz Bača , Turističkom organizacijom Općine Bač i mjesnom knjižnicom.
Desetogodišnji rad Tragova Šokaca prikazan je na reviji na kojoj su članovi udruge, KUD–a Mladost, te gosti iz Berega, Sonte i Novog Sada prikazali tradicijski način češljanja i oglavlja, ali i odjevne komade inspirirane šokačkom nošnjom. Prikazan je način pletenja kose djevojčica do 14 godina, vijenac koji je nosila mladenka, oglavlje mlade udane žene, te brundžuk, oglavlje karakteristično samo za Šokice donjeg Podunavlja, radna odjeća, žalosno ruho udane žene i suvremeni odjevni predmeti šivani od dereklije i ukrašeni tradicijskim motivima u crnoj i crvenoj boji.
Program je upotpunjen s nekoliko starih pjesama koje je na području Bača 30–ih godina prošlog stoljeća zapisao etnomuzikolog Vinko Žganec. Svojevrsna retrospektiva rada udruge prikazana je na izložbi fotografija snimljenih na gostovanjima, tijekom radionica, nastupa.
Obilježavanje 10. obljetnice rada udruge i VIII. Žensko tradicijsko  češljanje i izrada oglavlja Hrvatica u regiji bili su dio ovogodišnjeg  programa Dan europske baštine u Baču

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima