U Novom Sadu održana komemoracija za Tomislava Ketiga

Objavljeno: 24.01.2020. Pregleda: 4

komemoracija Tomislav KetigU foajeu Srpskog narodnog pozorišta u srijedu, 22. siječnja, održana je komemoracija za preminulog hrvatskog književnika i vojvođanskog intelektualca Tomislava Ketiga. Najprije se nazočnima obratio dr. sc. Duško Radosavljević, uime Saveza antifašista Vojvodine, koji je u svojemu govoru iznio osnovne biografske činjenice o životu Tomislava Ketiga, zatim o značajkama njegova djela te o kvalitetama njegove naravi. On je napose istaknuo društvenu angažiranost Tomislava Ketiga, koji je uvijek bio na strani dobra i pravde.

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov ukazao je na glavne popudbinske nanose od važnosti za Hrvate u Vojvodini koji se mogu iščitati iz Ketigova života. „To je prvo“, naglasio je Žigmanov, „stalnost u očitovanju vlastitoga identiteta, čak i u vremenima u kojima je to teško, budući da tako što mora uračunati i rizik, kao što su bile devedesete godine prošlog stoljeća. Ne smije se, pouka je koju nam je ostavio Ketig, uzmicati od vlastitosti, jer na taj način se gaze temeljne vrijednosti života samoga“, kazao je Žigmanov. „Drugo, Tomislav Ketig je svjedočio da sastavnice vlastitoga identiteta moraju biti 'umivene' nosećim vrijednostima iz nasljeđa humanizma, a sam identitet otvoren za komunikaciju i razmjenu s drugima. Nema tu mjesta za samodopadnost i samodostatnost, jer kreativni sraz s drugima obogaćuje“, naglasio je Žigmanov. I, na koncu, „budući da je Ketig bio do kraja života maran kada je riječ o radu“, Žigmanov je rekao kako nam svima „Ketig poručuje da za čovjeka, zapravo, nema umirovljenja, nego da se do smrti mora ostvarivati stvaralačka i, uopće, strast za životom! Jer, umirovljenje dolazi jedino sa smrću…“.

Posljednji govornik na komemoraciji Tomislavu Ketigu bio je predsjednik Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti akademik Julijan Tamaš, koji je u svojemu intimističkom obraćanju isticao svoja suradnička iskustva u trajanju više od 50 godina s Tomislavom Ketigom. Nezaborav glede toga zrcali se u Ketigovoj posvećenosti istini.

Komemoracija je završena čitanjem dijelova iz proznih i poetskih djela pokojnog Tomislava Ketiga.

ZKVH

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se
  • Koncert Lucije Vukov i Kristine Stankov
  • 26. Izložba božićnjaka i predstavljanje monografije
  • Koncert klape Barun
  • Koncert velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec u Rumi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima