U Plavni predstavljena monografija „Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca” i topoteke „Baština Hrvata u Srbiji“

Objavljeno: 24.05.2021. Pregleda: 5

U prostorijama Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva Matoš u Plavni u nedjelju, 23. svibnja 2021. godine predstavljena je monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca. Stručna suradnica Zavoda za kulturu za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković najtoplije je zahvalila predsjednici udruge Matoš Marici Andrić na organizaciji i pozivanju kazivača bez kojih ne bi bilo ove jedinstvene monografije. Naime, u zborniku je oko 190 kazivača iz svih šokačkih mjesta koja su posjetili studenti etnologije i kulturne antropologije zagrebačkoga Filozofskog fakulteta tijekom prakse terenskog istraživanja, a iz Plavne ih je bilo dvadesetak. Posebna zahvalnost još jednom je javno upućena studentima i njihovoj mentorici prof. dr. sc. Milani Černelić koja je tijekom četiri godine vodila ovo istraživanje.

Plavna sokacaka monografija publika

„Željeli smo monografiju predstaviti u jednom ciklusu, kako smo to učinili i u drugim mjestima, ali smo zbog protuepidemijskih mjera uvedenih zbog virusa COVID-19, bili prisiljeni otkazati naš dolazak na teren. Na žalost, danas smo vidjeli koliko je bilo važno ovo istraživanje jer više nisu živi neki od kazivača koji su nosili veliki dio kulturnog života hrvatske zajednice Plavni. Ovo nam samo dokazuje kako smo u posljednji trenutak uspjeli zapisati i tako sačuvati život Šokaca u Bačkoj“, rekla je Katarina Čeliković nakon susreta s Plavanjcima.

Ona je podsjetila kako je ovaj zbornik radova prvi takav zbornik u kojemu se problematika hrvatske (sub)etničke šokačke grupe razmatra interdisciplinarno s povijesnog, jezičnog, identitetskog, etnološkog i kulturno-antropološkog motrišta te već sada služi kao polazište budućim istraživačima koji neće imati sugovornike iz vremena koje je opisano u monografiji. Nakon predstavljanja, monografija je uručena kazivačima koji su pokazali veliko zanimanje za njezin sadržaj.

I ovom je prilikom predstavljen projekt virtualne arhivske zbirke Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka (https://hrvatisrbija.topoteka.net/) te su uspostavljeni kontakti s nekima od Plavanjaca koji čuvaju fotografije iz života ove lokalne zajednice.

 

Predstavljanje je održano uz poštivanje važećih protuepidemijskih mjera.

/ZKVH/


Šokačka kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Najava: Izložba Živa baština
  • Mira Temunović – 50 godina s tamburom
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec
  • 86. Godišnjica osnutka HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Koncert Lucije Vukov i Kristine Stankov
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima