U Subotici dječje predstave i na hrvatskom

Objavljeno: 05.04.2013. Pregleda: 0

Skupstina Subotice 21.03.2013Na sjednici Skupštine grada Subotice održanoj 21. ožujka 2013. godine, među točkama dnevnog reda koje su se odnosile na programe rada i financijske planove ustanova kulture u Subotici, bilo je riječi i o Dječjem kazalištu. Vijećnica Vijećničke skupine Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Anđela Horvat u raspravi je primijetila da je Dječje kazalište u svom planu rada navelo po pet premijera na srpskom i mađarskom jeziku, te zatražila da se makar jedna predstava postavi na hrvatskom jeziku.

„Hrvati čine 10 posto stanovništva Subotice, a u pet škola se nastava održava na hrvatskom jeziku. Smatramo da bi bilo u redu da se u okviru premijera uključi makar jedna na hrvatskom jeziku“, rekla je Horvatova te istaknula da učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, ukoliko žele pogledati predstavu na tom jeziku, moraju ići u Osijek ili čekati da neka trupa dođe gostovati u Suboticu.

Ravnateljica Dječjeg kazališta Márta Árokszállási na ovu je primjedbu prisutne vijećnike obavijestila da kazalište ove godine priprema dvije predstave na hrvatskom jeziku, te da je njihova priprema upravo u tijeku, a od 2005. godine Dječje kazalište je imalo dva projekta na hrvatskom jeziku.

„Željela sam da to bude iznenađenje, prije svega za našu djecu čiji je materinski jezik hrvatski. U svakom slučaju nisam smatrala potrebnim unaprijed obavještavati političke stranke o tome, jer smatram da je Dječje kazalište gradsko kazalište, da pripada svoj djeci Subotice i trudim se ne dopustiti nikakav upliv političkih stranaka u rad Dječjeg kazališta“, rekla je Márta Árokszállási.

Ona je iznijela da Dječje kazalište, u okviru svojih međudržavnih suradnji, ima sjajnu suradnju s Dječjim kazalištem „Branko Mihaljević“ iz Osijeka s kojima zajedno sudjeluje u pripremi IPA projekta.

Priređeno prema tekstu Slavice Mamužić

 

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Srijemci Srijemu
  • Bunjevci bez granica
  • Izložba povodom 150. obljetnice rođenja kipara Roberta Frangeša-Mihanovića
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima