Uskrsna izložba u Tavankutu

Objavljeno: 22.04.2022. Pregleda: 5

Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta priredili su u prostoru spomenute Galerije tradicionalnu Uskrsnu izložbu, ovoga puta u okviru projekta 52 nedilje tradicijske kulture u Tavankutu.
Nazočnima se ovom prigodom obratio menadžer za kulturu spomenutog Društva Ivica Dulić, navodeći kako su na izložbi, koja se mogla pogledati do četvrtka, 14. travnja 2022. godine, izloženi radovi slamarki, članica slamarskog odjela Gupca.

Izložbu je otvorio župnik župe sv. Josipa Radnika u Đurđinu vlč. Daniel Katačić, ističući kako mu je, kao župniku iz mjesta iz kojeg su potekle dvije vrsne slamarke Marija Ivković Ivandekić i Kata Rogić, iznimna čast biti na ovom događaju, te kako je s radošću primio i vijest da je Srbija, po Ministarstvu privrede, prepoznala slamarske rukotvorine koje na našim prostorima u većini izrađuju bunjevački Hrvati, kao proizvode koji se mogu nazvati umjetnošću.

Svoj je prigodni govor nastavio pričom o simbolima Uskrsa i njihovom povezanošću s uskrslim Kristom. „Zapitao bih se sada, budući da je ova izložba povezana s Kristovim uskrsnim otajstvom – otkud jaje u otajstvu Uskrsa? Jedna stara predaja, koja je bila prisutna na istoku među istočnim kršćanima kaže da je još Marija Magdalena, nakon Kristova uskrsnuća uzela jaje te pošla k Pilatu kako bi mu uz pomoć jajeta opisala Kristovo uskrsnuće. Isus je također poput pileta bio zatvoren u grobu u stijeni, no kad je došao njegov čas, raskinuo je okove smrti, raskinuo je kamenje stijene i živ ustao iz groba, baš onako kako i pile, kad dođe njegov čas, raskida ljusku jajeta te živo izlazi van. A kada se jajetu doda slama kojom ste tako vješto ukrasili uskrsne simbole, onda zaista takvo jaje može biti podsjetnik na Kristovo uskrsno otajstvo. Dok u jajetu gledamo simbol uskrsnuća, u slami možemo gledati simbol Isusove smrti. Isus je zaista pšenično zrno, koje je palo u zemlju, koje je umrlo da bi donijelo obilat rod.

Dok se divimo ovoj umjetnosti u tehnici slame, ne zaboravimo u predmetima koji su nam pred očima prepoznati ono na što nas oni upućuju – Kristovu muku, smrt i uskrsnuće. Dok se divimo onom što vidimo, neka naše misli budu ponesene u više predjele, prema onome zbog čije smo žrtve i ljubavi i ukrasili uskrsna jaja“, poručio je vlč. Katačić.

U programu otvorenja izložbe sudjelovali su članovi dječjeg crkvenog zbora Isusovi anđeli.

Uskrna izložba se može pogledati i na Facebook stranici Galerije Prva kolonije naive u tehnici slame.

Izvor: Hrvatska riječ (I. P. S.)

Obaveštenje o kolačićima