Uspjeh Marka Dulića, studenta kompozicije u Novom Sadu

Objavljeno: 12.09.2014. Pregleda: 1

Marko DulicNa međunarodnom glazbenom natjecanju „Antonin Dvořák“ održanom u Pragu početkom kolovoza 2014. godine, Marku Duliću iz Subotice dodijeljena je nagrada iz kategorije slobodne kompozicije za najbolju komornu glazbu za gudački kvartet. Osim osobnog, Marko je ovom nagradom zaslužio i najveće priznanje školi koju pohađa, odnosno departmanu za kompoziciju pri Akademiji umjetnosti u Novome Sadu.

Osim ovoga uspjeha, Marko se može pohvaliti i prošlogodišnjim plasmanom u finale na istome natjecanju. „Ovo je natjecanje na svjetskoj razini. Tko želi sudjelovati, treba poslati svoju kompoziciju u Seul. Ondje stručni žiri pregleda pristigle radove, kojih je kako prošle, tako i ove godine bilo nekoliko stotina te od njih izabire radove – prošle godine dvanaest, a ove osam u mojoj kategoriji, preko kojih se plasira u finale“, pojašnjava Marko.

Finale ovog glazbenog natjecanja održava se svake godine u Pragu i traje pet dana. Sudionici dobivaju zadatak za to vrijeme napisati dvije kompozicije. Skladba koja je Marku donijela nagradu na ovome uglednom natjecanju zove se Lost i nastoji dočarati spomenutu izgubljenost. „Kad smo dobili teme, prva dva dana nisam znao što raditi. Počeo sam tek treći dan završivši je u zadanom roku. Na moju sreću, kompozicija se svidjela i žiriju te su je proglasili najboljom za obje kategorije – i seniore i juniore. Žiriju je posebno bilo zanimljivo što ja ne sviram niti jedan gudački instrument, a znao sam napisati takvu kompoziciju“, priča Marko, koji je svoj muzički talent otkrio preko tambure, instrumenta za koji još nije napisao niti jednu kompoziciju, ali mu je, kako kaže, to u što skorijem planu.

Planovi za budućnost ovog mladog talenta su završiti započet osnovni studij te otići u Njemačku na daljnje usavršavanje. „Želim se baviti ovim cijeli život i svjestan sam da je i u svijetu teško živjeti od toga, a kamoli u Srbiji, stoga svoju budućnost nikako ne vidim u ovoj zemlji“, kaže Marko Dulić.

Tekst: Je. D.
Fotografija: Hrvatska riječ

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
  • Izložba Matkoviću u čast povodom 100. obljetnice rođenja
  • V. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • 21. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima