Blagoslov polja u Staroj Binguli

Objavljeno: 18.05.2021. Pregleda: 42

Blagoslov u S. BinguliU subotu, 24. travnja 2021. godine, upriličen je blagoslov polja u Staroj Binguli. Riječ je o tradicionalnom blagoslovu polja koji je uobičajen za blagdan svetoga Marka, evanđelista. Obred blagoslova predvodio je župnik župe Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije u Laćarku vlč. Ivica Zrno, a spomenutoj župi pripada filijalna zajednica Sveti Petar, apostol u Staroj Binguli.

Vjernici iz Stare Bingule su u velikom broju poljoprivrednici, vinogradari i voćari, te je organiziranje markovskog blagoslova među njima pokazalo lijepe rezultate i iz godine u godinu okuplja veći broj sudionika. Blagoslov se organizira u polju, a svake godine druga obitelj preuzima ulogu domaćina, te se s njihovog obiteljskog posjeda, pokraj polja, moli za blagoslov cijeloga sela. Samim time može se govoriti o jedinstvenom obliku blagoslova u Srijemskoj biskupiji.

Posebnost ovogodišnjeg blagoslova bila je vidljiva i u starosnoj dobi sudionika. Naime, među okupljenim vjernicima bila je prisutna najstarija župljanka s punih 81 godinu i najmlađi župljanin od 8 mjeseci starosti.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Z.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima