Budi svoj – budi među najboljima

Objavljeno: 11.04.2017. Pregleda: 45

budi svoj 1Mogućnost obrazovanja djece na hrvatskom jeziku u Srbiji postoji već 14 godina unatrag, a tu opciju dio roditelja odabire za svoju djecu. Redovita nastava na hrvatskom jeziku odvija se u nekoliko škola na teritoriju Grada Subotice. Kako je nedavno počeo upis u osnovne škole, 1. je travnja u Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo u Subotici održana priredba koja je za cilj imala upravo promociju nastave na hrvatskom jeziku. Priredbu čiji je slogan bio Budi svoj – budi među najboljima, zajednički su organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće, Udruga Naša djeca iz Subotice i Hrvatska katolička udruga za zaštitu prava djece i mladeži StopA.

Iskoristiti mogućnost

„Dragi roditelji, upisom djeteta u hrvatski odjel pružate mu mogućnost da bude svoj i da bude među najboljima. To vam mogu potvrditi ibudi svoj 3 prisutni ravnatelji škola kao i nastavnici“, rekla je ovom prigodom predsjednica udruge Naša djeca Nevenka Tumbas. „Kao nastavnica matematike, mogu vam posvjedočiti da je postotak djece na natjecanjima matematike na hrvatskom nastavnom jeziku mali, 4-5 posto od ukupnog broja natjecatelja, ali na svim razinama odnose prva, druga, treća mjesta ili pohvale. Zaista su među najboljima. I to godinama! I nije to slučaj samo u matematici, nego i u biologiji, hrvatskom, srpskom jeziku, engleskom jeziku, geografiji, sportu, glazbi“.

Dodala je i da su djeca u hrvatskim odjelima sretna i zadovoljna. Sva djeca pohađaju katolički vjeronauk. Kako je napomenula, žive svoju vjeru, drže običaje, čuvaju tradiciju.

„Država Srbija nam daje mogućnost obrazovanja na materinskom jeziku. Dozvolite svojoj djeci da nauče svoj materinski jezik, da budu ponosni na ono što jesu, da nauče voljeti svoje, a poštivati sve druge oko sebe. To se uči u hrvatskim odjelima“, poručila je Nevenka Tumbas.

Suradnja sa sunarodnjacima

budi svoj 2U sklopu promocije prikazan je film Sol života, nastao u produkciji udruge Naša djeca. U filmu se dokumentiraju brojne aktivnosti vezane za rad te udruge s djecom koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Tijekom večeri nastupila su djeca iz vrtićkih hrvatskih skupina te hrvatskih odjela. Oni su u pratnji tamburaša Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama otpjevali dvije pjesme – Ne dam da mi moje gaze i Ja nosim radost u srcu.

Na kraju programa nastupili su gosti iz Kutjeva u Hrvatskoj, tamburaški sastav Garavuše s tamburaškim pomlatkom iz Kutjeva i Požege. Osim gostiju iz Hrvatske koje je doveo kutjevački župnik i veliki prijatelj Udruge Naša djeca vlč. Marjan Đukic, priredbi Budi svoj – budi među najboljima nazočila je i skupina od desetak Hrvata iz Slovačke, članova udruge Hrvatski grob iz Bratislave. S gostima iz Hrvatske ovdašnji Hrvati imaju redovitu suradnju, a i gosti iz Slovačke su tu bili u uzvratnom posjetu, jer su djeca iz Vojvodine ranije boravila kod njih. Naime, jedna od aktivnosti Udruge Naša djeca jest suradnja s Hrvatima u matici i drugim zemljama, posredstvom koje ovdašnji mladi Hrvati imaju prilike putovati te upoznavati se i povezivati sa svojim sunarodnjacima.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima