„Bunjevačkom Putu križa“ prvo mjesto na VI. trienalnome natječaju DHK-a i Pasionske baštine

Objavljeno: 27.03.2013. Pregleda: 40

BPK logo„Bunjevački Put križa“ Tomislava Žigmanova osvojio je prvu nagradu za književno djelo na temu Muke Kristove, koju svake treće godine skupa dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Udruga Pasionska baština. Nagrada mu je uručena 27. ožujka 2013. godine u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, u okviru programa Lirika Velikog petka.

Koncem listopada 2012. Društvo hrvatskih književnika i Udruga Pasionska baština raspisali su trienalni natječaj za književno djelo na temu Muke Kristove ili na temu široko shvaćene općeljudske muke. Na natječaj su se mogli prijaviti roman, veća pripovijetka, drama, poema, te zbirka stihova. Prosudbeno povjerenstvo, imenovano od strane Društva hrvatskih književnika i Pasionske baštine, dodijelilo je tri nagrade – prvu, drugu i treću. Prvu nagradu Tomislavu Žigmanovu uručio je predsjednik Udruge Pasionska baština mr. sc. Jozo Čikeš.

Dodjela nagradeBPKPridržavajući se stroge forme Puta križa, posve vjeran teološkim sastavnicama, Žigmanov je unosom etnografskih, krajolikih i povijesnih sadržaja bunjevačkih Hrvata sačinio djelo jedinstvenog sadržaja. Na taj je način „Bunjevački Put križa“, ispripovijedan u formi ispovjedne religioznosti, zadobio uvjerljivu lokalnu sliku, a što je legitimno unutar ove pobožnosti. Druga je njegova značajka što je pisan mjesnom hrvatskom ikavicom – bunjevačkim govorom. Žigmanov je na mjesto onoga koji moli postavio čovjeka s ovih prostora koji ima znanja o povijesti i tragičnosti naroda kojemu pripada. To mu omogućava da u svijesti o vlastitoj tragičnosti reflektira i na karakterne osobine zajednice kojoj pripada, na probleme s kojima se ona suočava, kao i na događaje iz bliže ili daljnje povijesti kojima su bunjevački Hrvati bili izloženi. On prepoznaje tragičnost, muku i nesreću vlastita naroda, koje onda u „Bunjevačkom Putu križa“ stoje u korelacijama spram Isusovih muka i patnji.

Dodatno o ovome možete pročitati ovdje.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima