U Novom Sadu obilježen dan rođenja Franje Štefanovića (1879.-1924.)

Objavljeno: 21.03.2013. Pregleda: 35

Franjo Stefanic 2013„On je bio apsolutni gospodar, svevladar u čijim su rukama bili moć i vlast, jednom riječju on je uvijek bio prvi“, kazao je Petar Pifat, predsjednik HKPD „Jelačić“, otvarajući svečanost upriličenu u čast petrovaradinskog učitelja, skladatelja i nastavnika Franje Štefanovića.

HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina, sklanjajući prašinu sa sjećanja na ovog jedinstvenog tvorca dječje opere, obilježilo je godišnjicu njegova rođenja dan ranije, 12. ožujka 2013. godine, prigodnim programom u amfiteatru SPENS-a u Novom Sadu.

Svečanost naziva „Franjo Štefanović – Kralj dječje opere“ sve je nazočne na tren vratila u kraljevstvo najmlađih, pa je stoga i čast da otvore svečanost pripala onima prema kojima je Štefanović gajio veliku ljubav – a to su djeca. Dječji tamburaški ansambl HKPD-a „Jelačić“ pod ravnanjem prof. Stevana Moše izveo je narodne pjesme „Rukavice s prstima“ i „Igrala bi dere“.

Franjo Štefanović je rođen u Petrovaradinu 1879. godine. Tijekom rada kao učitelj osnivao je i vodio pjevačke zborove, bio orguljaš u crkvama, a u Petrovaradinu je bio zborovoditelj Hrvatskog pjevačkog društva „Neven“. Povlačeći se iz kulturnog života svoga mjesta uputio se k svijetu bajki i na našu radost između ostalih stvorio jednu od najpoznatijih dječjih opera „Šumska kraljica“. Ovu operu izvodili su đaci nekadašnje petrovaradinske škole „Vladimir Nazor“, gdje je Štefanović svojedobno bio ravnatelj i u kojoj se i danas nalazi spomen ploča podignuta o stogodišnjici njegova rođenja.

U sjećanje na to doba članovi zbora bivših učenika ove osnovne škole izveli su pjevanu izvedbu drugog prizora ove opere uz klavirsku pratnju prof. Vesne Kesić- Krsmanović. Svoj dar Štefanoviću priredio je i dječji zbor „Bajićevi slavuji“ iz Novog Sada koji su izveli drugi i posljednji prizor iz opere. Tamburaški ansambl HKPD „Jelačić“ izveo je „Slavonski splet“ i „Milkinu kuću“, a pjevački zbor ovog društva izveo je „U slavu Svetog Srca“, „U kolo braćo“, „Vijenac pjesama“... Svoj doprinos svečanosti dao je i VIS „Tekije“.

„Svako kraljevstvo traži nasljednike. Ovaj večerašnji događaj dokaz je da kraljevstvo dječje opere na čijem je čelu naš Franjo Štefanović nije umrlo. Tu smo mi, njegovi nasljednici, simpatizeri, poštovatelji njegova lika i djela. Tu smo, ne zarad sebe, nego zarad ovog svijeta koji treba učiniti boljim. Neka nam dječji primjer u tome doista pomogne, jer nam i Sveto pismo kaže kako je takvih ‘Kraljevstvo nebesko’“, rekao je predsjednik udruge Petar Pifat i time zahvalio svima koji su nazočili, uz uručenje zahvalnica svim sudionicima svečanosti.

Koncertu su nazočili Valentina Šarčević, opunomoćena ministrica ispred Veleposlanstva RH, Mato Groznica, podtajnik u Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Petar Barbek i Josip Pokas, prethodni predsjednici „Jelačića“, bliska rodbina Franje Štefanovića, predstavnici OŠ „Jovan Dučić“ iz Petrovaradina i mnogi drugi.

Tekst i fotografija: M. H.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima