U Baču održan radni sastanak predstavnika podunavskih Šokaca

Objavljeno: 21.03.2013. Pregleda: 43

Sastanak Bac032013-1Predstavnici KPZH „Šokadija“ iz Sonte, HKUPD „Mostonga“ iz Bača, HKPU „Zora“ iz Vajske, UG „Urbani Šokci“ iz Sombora, KUDH „Bodrog“ iz Bačkog Monoštora i HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Bačkog Brega sudjelovali su na radnom sastanku hrvatskih udruga šokačkog Podunavlja s predsjednikom Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darkom Sarićem Lukendićem i ravnateljem Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prof. Tomislavom Žigmanovim, održanom u Baču 11. ožujka 2013. godine. Domaćini sastanka u „Didinoj kući“ bili su članovi UG „Tragovi Šokaca“.

Sastanak je otvorila predsjednica „Tragova Šokaca“ Stanka Čoban. Govorila je o manifestaciji „Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688 – 2008“, koja je bila i početak tijesne suradnje hrvatskih udruga šokačkog Podunavlja. Rad na zajedničkom projektu „Šokci i baština“ u prethodne četiri godine analizirala je predsjednica „Urbanih Šokaca“ Marija Šeremešić, a u raspravu su se uključili i ostali sudionici sastanka.

Sastanak Bac032013-2„Prvim zajedničkim projektom pokazali smo kako se možemo organizirati i uraditi pravu stvar. Kasnije, kako su se mijenjali odnosi u okruženju, osobito odnos politike prema kulturi, svi smo se pomalo umorili. Promijenili su se ljudi u postojećim udrugama, stvorene su i nove, pa smo i manifestaciju 'Šokci i baština' pomalo zanemarili. Solidno smo realizirali projekt izložbe narodnih nošnji Šokaca, kasnije smo se na neki način izgubili“, rekao je među ostalim predsjednik „Šokadije“ prof. Zvonko Tadijan.

Po riječima Darka Sarića Lukendića za jednu ovakovu zajedničku manifestaciju u HNV-u bi se morali pronaći novci mimo natječaja za dodjelu financijskih sredstava za redovite djelatnosti.

„Hoće li ta manifestacija biti predstavljanje bačkih Šokaca u Zagrebu, ili će se održati na ovim prostorima, na vama je da procijenite. Svaka od udruga mora ponuditi najbolje što ima, a sama manifestacija mora biti strateški dobro osmišljena, mora imati koncepciju koja će trajati dulji niz godina i po svojim osnovnim značajkama mora postati prepoznatljiva“, rekao je Sarić Lukendić.

Sastanak Bac032013-3Ravnatelj ZKVH prof. Tomislav Žigmanov govorio je o mogućim koncepcijama zajedničke manifestacije, te o potrebi definiranja termina u kojem bi se održavala. Predložio je i da jedna večer ove manifestacije bude posvećena znamenitim Šokcima. Iz njegovih riječi spontano se nametnuo naziv buduće manifestacije, „Revija kulturnog stvaralaštva Šokaca u Bačkoj“, prihvaćen aklamacijom. Na prijedlog Stanke Čoban, svi su se usuglasili da bi najprihvatljiviji termin za organizaciju ove manifestacije bio vikend o blagdanu Male gospe, početkom rujna. Dogovoreno je i da se sljedeći radni sastanak, s jasno definiranim stavovima udruga, održi polovicom travnja u Sonti.

Šokci nastavljaju dobrim putem
„Večerašnji sastanak me je na neki način vratio u vrijeme kada smo dogovarali našu veliku manifestaciju „Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača“. I pored prolaznih teškoća u radu svih naših udruga, održali smo se na okupu, a na neki način smo i surađivali. Našu suradnju nastavljamo kroz zajedničke projekte, utvrdili smo koncept, naziv i približno vrijeme održavanja zajedničke manifestacije, sastajat ćemo se još nekoliko puta radi utvrđivanja detalja i mislim da nastavljamo dobrim putem. Nazočnost čelnika naše zajednice ovom sastanku i njihova potpora najavljenom projektu, daje nam određenu sigurnost za budući zajednički rad. Osobito mi je drago što je ovaj sastanak održan u Baču, u „Didinoj kući“, jer smo našu petogodišnju suradnju radno proslavili ovdje, gdje je sve i počelo“, rekla je predsjednica organizacijskog odbora manifestacije „Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688 – 2008“ Stanka Čoban.

„I pored prolaznih teškoća u radu i novih kadrovskih rješenja u velikom dijelu naših udruga, za pozdraviti je što smo se održali na okupu. Mislim da je ideja o novoj zajedničkoj manifestaciji odlična, jer jedino tako možemo promovirati ono najkvalitetnije u našem radu. Neka to bude narodna manifestacija, koja neće pripadati elitnoj kulturi, nego će biti popularizacija onoga što radimo u udrugama, kako bismo očuvali svoj nacionalni i kulturni identitet“, istaknuo je predsjednik „Šokadije“ prof. Zvonko Tadijan.

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima