Dar ogranka Matice hrvatske iz Osijeka i Osječko-baranjske županije – 400 naslova školske lektire

Objavljeno: 24.06.2016. Pregleda: 45

Dar ogrankaMHOSijek2016 0 mDana 16. lipnja 2016. godine delegacija Matice hrvatske, ogranak Osijek i Osječko-baranjske županije u čijem su sastavu bili predsjednik MH Osijek Ivica Završki, pročelnik za kulturu, prosvjetu i sport grada Osijeka Dražen Alerić, tajnik MH Osijek Josip Cvenić i gradska vijećnica Jelena Dodig u prostorije Hrvatskog nacionalnog vijeća donijela je vrijedan dar od 400 naslova školske lektire kao vid izravne pomoći nastavi na hrvatskom jeziku na teritoriju Vojvodine i Srbije.

Dar ogrankaMHOSijek2016 1 m„Ovakva gesta govori da i ogranci Matice hrvatske u gradovima mogu prepoznati što je potrebno hrvatskoj zajednici u inozemstvu, napose u segmentu obrazovanja gdje još uvijek mučimo dječje bolesti, napose kada su u pitanju udžbenici. U svakom slučaju će dio ovih knjiga koje ste darovali HNV rasporediti u školske knjižnice, usmjeriti izravno u nastavu, a dio će biti namijenjen najboljim učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku“, rekao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov izravno zaslužan za ostvarivanje ove vrijedne donacije, zahvalivši članovima osječke delegacije.

Uzvraćajući na lijepim riječima dobrodošlice, predsjednik MH Osijek i izaslanik župana Osječko-baranjske županije Ivica Završki istaknuo je kako je u pitanju samo početak, i da je u drugoj polovini godine planiran još jedan sličan posjet jer je Županija odobrila sredstva ogranku MH Osijek za sličnu namjenu darivanja još knjiških naslova.

Dar ogrankaMHOSijek2016 2 m„Svjesni smo činjenice koliko je ovdje zapravo potreba za knjigama na hrvatskom. I ova donacija sadrži knjige iz naklade ogranka Matice hrvatske iz Osijeka, te drugih nakladnika iz Hrvatske. U pitanju su ponajviše knjige najpoznatijih hrvatskih književnika koje se koriste kao obvezna lektira u hrvatskim školama. U pitanju su najkvalitetniji naslovi koji su za školski uzrast napisani na hrvatskom jeziku, a ovo je prva u nizu donacija koje planiramo osigurati u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i gradom Osijekom. Ako već država ponekad ne prati urednije kako bi trebala, mi iz Matice hrvatske smo tu da malo pomognemo“.

Predsjednica odbora za obrazovanje HNV-a Jasna Vojnić u izjavi za tjednik Hrvatska riječ komentirala je ovu vrijednu donaciju. „Zahvaljujući Tomislavu Žigmanovu i njegovim kontaktima Hrvatsko nacionalno vijeće je dobilo donaciju od 400 knjiških naslova koja je od izuzetno velikog značaja, jer je nama jako teško nabaviti hrvatsku literaturu koju možemo dijeliti djeci koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Nedavno sam tražila donaciju od Školske knjige, knjige dobivamo od Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatske riječi, ali u ovako velikoj količini još nikada nismo dobili“.

Dar ogrankaMHOSijek2016 3 mCeremoniji predaje knjiga u prostorijama HNV-a prisustvovao je i generalni konzul Republike Hrvatske Velimir Pleša koji je za HR rekao: „Ovo je primjer koji bi mogli slijediti i neki drugi gradovi u Hrvatskoj, a lijepo bi bilo kada bi se i hrvatske županije udružile u pomoći hrvatskoj zajednici u Vojvodini i Srbiji, ne samo s knjigama nego i s nekim ostalim potrebama koje hrvatska zajednica iskazuje, a ne može je institucionalno dobiti od države Srbije i proračuna Državnog ureda za Hrvate izvan domovine“.

Već sutradan, na svečanoj akademiji u velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, dio vrijednog knjiškog kontingenta iz Osijeka našao se u pravim rukama – najboljih učenika koji pohađaju nastavu u hrvatskim odjelima subotičkih osnovnih škola.

Izvor: Hrvatska riječ (Dražen Prćić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima