Proslavljen praznik hrvatske zajednice: Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića

Objavljeno: 24.06.2016. Pregleda: 56

Nagrade ucenicima2016 1Svečana akademija kojom hrvatska zajednica čestita uspjehe učenicima koji se školuju na hrvatskom jeziku na općinskim, zonskim, pokrajinskim i republičkim natjecanjima, održana je 17. lipnja 2016. godine, u velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće. Kako je od prošle godine dan rođenja hrvatskoga velikana i nositelja preporoda među Hrvatima u južnoj Ugarskoj Ivana Antunovića 19. lipnja jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji, tako se ova svečanost vezala uz ovaj praznik, budući da je biskup Ivan Antunović pomagao školovanje učenika, osobito siromašnih. Brojnost nagrađenih učenika, te raznovrsnost njihova interesa pokazatelj je integriranosti u širu zajednicu, a time i širih mjerila uspješnosti.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća, riječi pozdrava je uputio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić. „Ovo je dan priznanja ne samo ovim našim učenicima koji su pokazali rezultate u školama, već ujedno i priznanja roditeljima koji su se odvažili upisati djecu na nastavu na hrvatskom jeziku. To je istovremeno i potvrda da su dobro uradili. Ove godine svečanost vezujemo uz dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, 19. lipnja, kada je prije 201. godinu rođen Ivan Antunović, značajna osoba naše povijesti, nekadašnjih južno-ugarskih Hrvata, bačkih Hrvata, Bunjevaca i Šokaca. Slobodno možemo reći: da njega nije bilo, teško bi se mi danas ovdje ovom prigodom sastali. On je veoma mnogo pomagao siromašne učenike, ne samo one koji su se školovali za svećenike, već i na području u kojemu smo tada bili najsiromašniji, a to su učitelji koji su radili na prosvjećenju naroda. U tom smislu, ovu svečanost vidim kao nastavak onoga što je biskup Ivan Antunović radio.“

Svi nagrađeni učenici dobili su knjige, dar Matice hrvatske Osijek, Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatske čitaonice i Rotografike.

Nagrade ucenicima2016 2Najboljima na republičkoj razini nagrade je uručio zastupnik u republičkoj skupštini Tomislav Žigmanov. To su učenici OŠ Matko Vuković Petra Stantić koja je osvojila 1. mjesto na međunarodnom natjecanju u baletu; Martin Vukov, 2. mjesto na međunarodnom festivalu Fantast na harmonici; Matej Kiš, 3. mjesto na državnom natjecanju u hokeju; Slaven Pećerić bio je najbolji igrač na međunarodnom turniru u hokeju; Ivana Mačković osvojila je 1. mjesto na međunarodnom natjecanju Tambura instrumental festival za solo izvedbu, 1. mjesto na republičkom natjecanju u tamburi i 1. mjesto na XIII. Festivalu vojvođanske tambure. Potom, Lucija Vukov osvojila je 2. mjesto na međunarodnom natjecanju Femus na flauti, a pobjednica je i na zonskoj smotri recitatora; Iva Kujundžić 1. mjesto na okružnom i 5. mjesto na republičkom natjecanju u plivanju; najbolji recitator na zonskom natjecanju, Petar Pećerić osvojio je i 2. mjesto na okružnom natjecanju iz matematike i 3. mjesto na državnom natjecanju u hokeju; Ana Mandić osvojila je treća mjesta na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika i na okružnom natjecanju iz srpskog kao nematerinskog jezika; Regina Dulić 3. mjesto na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika; Lucija Ivanković Radaković dobitnica je brončane medalje na međunarodnom natjecanju DABAR iz informatike i Vukove diplome, a osvojila je i druga mjesta na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika i na okružnom natjecanju iz biologije; Marija Dulić 1. mjesto na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika, 2. mjesto na okružnom natjecanju iz biologije i 3. mjesto iz srpskog jezika; Martina Buljovčić osvojila je brončanu medalju na međunarodnom natjecanju DABAR iz informatike, potom 1. mjesto na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika, zlatnu medalju na republičkom natjecanju iz informatike, 1. mjesto na okružnom natjecanju iz srpskog, 2. mjesto iz biologije i kemije, treće mjesto iz matematike kao i Vukovu diplomu. Maja Imrić zavrijedila je brončanu medalju na međunarodnom natjecanju DABAR iz informatike, te 1. mjesto iz biologije, drugo iz matematike i srpskog, treće iz hrvatskog i engleskog jezika na okružnim natjecanjima. Učenica je generacija u OŠ Matko Vuković s Vukovom diplomom.

Na republičkim natjecanjima uspjehe su postigli i učenici OŠ Ivan Milutinović. Tako je Magdalena Temunović osvojila 1. mjesto za solo nastup na međunarodnom natjecanju tambure, 1. mjesto za solo nastup na republičkom natjecanju i 1. mjesto na Festivalu vojvođanske tambure; Luka Videc 1. mjesto u ekipnom i 2. mjesto u pojedinačnom natjecanju iz stolnog tenisa na državnoj razini; Lucija Ivković Ivandekić 1. mjesto za solo nastup na međunarodnom natjecanju tambure, 1. mjesto za solo nastup na republičkom natjecanju, 1. mjesto za solo nastup na Festivalu vojvođanske tambure, 3. mjesto na okružnom natjecanju iz biologije; Zdenko Ivanković 2. mjesto na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika; Marko Kujundžić dobitnik je 1.nagrade za solo izvedbu, 1.nagrade komornih sastava i 1.nagrade s tamburaškim orkestrom na XIII. Festivalu vojvođanske tambure. Također, on je osvojio i druge nagrade na republičkom kao i na međunarodnom natjecanju Tambura instrumental festival.

Nagrade ucenicima2016 3Učenici OŠ Matija Gubec iz Tavankuta također su na republičkim natjecanjima bili uspješni. Tako je Matija Mamužić osvojio 1. mjesto za solo nastup na međunarodnom festivalu tambure, 1. mjesto na solo nastupu na XIII Festivalu vojvođanske tambure, 3. mjesto na okružnom natjecanju iz srpskog jezika; Marko Grmić 1. mjesto na solo nastupu na međunarodnom natjecanju tambure u Požegi, 1. mjesto na okružnom i 11. mjesto na republičkom natjecanju iz tehničke i informatičke naobrazbe, 3. mjesto na okružnom iz srpskog jezika, uz to je učenik i sportaš generacije; Kristina Crnković 3. mjesto na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika.

Iz OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu Josipa Stantić osvojila je 3. mjesto na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika.

Nagrade najboljima na pokrajinskoj razini uručio je konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Neven Marčić. Nagrade su dobili Ana Francišković, Cecilija Sudarević i Luka Matatić iz OŠ Matko Vuković za 1. mjesto na XIII. Festivalu vojvođanske tambure i 1. mjesto na međunarodnom natjecanju u Požegi. Luka Matatić je osvojio i 2. mjesto na okružnom natjecanju iz odbojke. Iva Molnar je osvojila 1. mjesto za solo nastup na XIII. Festivalu vojvođanske tambure; Marko Konkolj 3. mjesto na okružnom natjecanju iz engleskog jezika; Claudia Karan 2. mjesto iz biologije na okružnoj razini i pobjednica je na pokrajinskoj smotri recitatora. Donna Karan osvojila je 1. mjesto iz biologije, 2. mjesto iz fizike, 3. mjesto na okružnom natjecanju iz matematike i 4. mjesto na međunarodnom likovnom natječaju, a dobila je i zlatnu diplomu na pokrajinskom natjecanju recitatora.

Prvo mjesto na XIII Festivalu vojvođanske tambure osvojili su učenici OŠ Ivan Milutinović Dunja Šimić i Emil Cvijin koji je osvojio i treće mjesto na literarnom natječaju. Učenik ove škole Matija Ivković Ivandekić osvojio je prvo mjesto za solo nastup na XIII. Festivalu vojvođanske tambure. Lucija Buza iz OŠ Matija Gubec izborila se za treća mjesta na okružnom natjecanju iz srpskog jezika i na međuokružnom prvenstvu iz atletike. Josipa Dulić iz OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu zavrijedila je 1. mjesto na XIII. Festivalu vojvođanske tambure i 3. mjesto na okružnom natjecanju iz hrvatskog jezika. Učenik Gimnazije Svetozar Marković Davorin Horvacki pobjednik je na pokrajinskom natjecanju u recitiranju.

Nagrade ucenicima2016 4Učenicima koji su zavrijedili prva druga ili treća mjesta na zonskoj ili okružnoj razini nagrade je uručio predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić. Iz OŠ Matko Vuković to su Tijana Vujković Lamić koja je osvojila 3. mjesto u ekipnom natjecanju u gimnastici; Mateo Kujundžić 2. mjesto na okružnom natjecanju iz odbojke; Lea Vojnić osvojila je zlatnu i srebrnu medalju na okružnom natjecanju u baletu; Matea Rudinski 2. mjesto na Festivalu mladih pijanista Pianissimo i 3. mjesto na okružnom natjecanju iz matematike; Leona Matković 2. mjesto na okružnom natjecanju iz biologije; Anamarija Kuntić također 2. mjesto iz biologije na okružnom natjecanju; Ivana Imrić 2. mjesto na okružnom natjecanju iz hrvatskog jezika; Anamaria Tumbas 1. mjesto na okružnom natjecanju iz matematike, 1. mjesto na Festivalu mladih klavirista Pianissimo, 3. mjesto na literarnom natječaju u haiku poeziji, i 3. mjesto na okružnom natjecanju iz srpskog jezika. Iz OŠ Ivan Milutinović nagrade su dobili Ivan Huska za 3. mjesto iz biologije na okružnom natjecanju, a on je ujedno i pobjednik na zonskom natjecanju recitatora i Marija-Magdalena Huska za tri zlatne, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju na okružnom natjecanju u baletu. Dominik Skenderović i Zdravko Ostrogonac iz OŠ Matija Gubecu Tavankutu osvojili su 2. mjesto na okružnom natjecanju iz tehničkog i informatičkog odgoja, a Lucija Horvacki iz OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu 1. mjesto na okružnom natjecanju iz hrvatskog jezika. Na okružnom natjecanju iz atletike u disciplini skok u vis Aleksandar Lacko iz Politehničke srednje škole osvojio je 1. mjesto na okružnom natjecanju, a Augustin Žigmanov iz Gimnazije Svetozar Marković bio je pobjednik na zonskoj smotri recitatora.

Najboljima na općinskoj razini nagrade je uručio član Gradskog vijeća zadužen za obrazovanje Blaško Stantić. Ovogodišnjoj generaciji maturanata Gimnazije Svetozar Marković knjigu je uručio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić, a učenicima koji su postigli odličan uspjeh s prosjekom 5,00, nagrade je uručila urednica Hrcka, podlistka Hrvatske riječi za djecu Ivana Petrekanić – Sič.

Kako je istaknuto na ovoj svečanosti, svi koji su pridonijeli uspjehu učenika rade s istim ciljem, a geslo biskupa Ivana Antunovića: Sve za vjeru, narodnost i riječ svoju bit će im i nadalje vodilja.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima