KPZH „Šokadija“ gostovala u Osijeku

Objavljeno: 25.06.2016. Pregleda: 37

Gostovanje Sokadija OS2016 1Folklorna sekcija i tamburaški sastav KPZH-a Šokadija iz Sonte sudjelovali su 18. lipnja 2016. godine na I. međunarodnoj smotri izvornog folklora Osijek 2016. Manifestacija je održana u naselju Cvjetno, župa Svetog Leopolda Bogdana Mandića, u organizaciji KUD-a Leopold i suorganizaciji MO Cvjetno. Pokrovitelj manifestacije bio je Grad Osijek, supokrovitelj Osječko-baranjska županija, a medijski pokrovitelji Šokački portal i Glas Slavonije.

Na lokaciji održavanja manifestacije od jutarnjih sati su postavljeni štandovi za prodaju tradicijskih i drugih proizvoda, a na ljetnoj pozornici u poslijepodnevnim satima je nastupilo šest dječjih folklornih skupina iz Osijeka i okolnih sela. Središnji dio programa, u kojem su, osim jedanaest skupina iz Slavonije, sudjelovali i Sonćani, započeo je mimohodom odraslih i svetom misom u župnoj crkvi. Starinske nošnje, jedna ljepša od druge, mamile su poglede svih generacija okupljenih građana.

Gostovanje Sokadija OS2016 2U večernjim nastupima prštalo je od glasnog pljeska publike, a prave ovacije pobrao je superioran nastup Šokadijinih folkloraša. Sonćani su bili uspješni i u završnom dijelu programa, u izboru najljepše snaše, cure i momka, kojima su dodijeljene diplome. Diplomu za osvojeno I. mjesto u kategoriji najljepše nošenih nošnji snaša ponijela je Svetlana Zec, a drugo mjesto među momcima osvojio je Denis Klecin. Manifestaciju je zaključio nastup TS-a Šokci, uz čiju svirku se veselilo do duboko u noć.

„Ovo je prva smotra koju organiziramo, a nadam se da ima i osiguranu budućnost. Osobito mi je drago što smo na pozornici pozdravili vrlo upečatljiv nastup predstavnika hrvatske zajednice iz Srbije. Naši gosti iz Sonte pokazali su na najbolji način kako se i u susjednoj Srbiji čuva šokačka nacionalna baština, a time i hrvatsko vjersko i nacionalno biće“, rekao je za tjednik Hrvatska riječ predsjednik organizatora Jozo Pavičić.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Andrašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima