Dogovor podunavskih udruga oko manifestacije „Šokci i baština“

Objavljeno: 11.09.2014. Pregleda: 29

Sokci i bastinaPredstavnici institucija kulture podunavskih Šokaca okupili su se 19. kolovoza 2014. godine na sastanku u Sonti, kada se razgovaralo o organizaciji ovogodišnje manifestacije u okviru zajedničkog projekta „Šokci i baština“. Predsjedavao je domaćin, predsjednik KPZH „Šokadija“ Zvonko Tadijan, a bili su nazočni predstavnici svih udruga, osim HKUPD-a „Mostonga“, te predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, tajnik Željko Pakledinac i predsjednik Izvršnog odbora Darko Sarić Lukendić.

U prvom dijelu analizirana je prošlogodišnja manifestacija održana u Baču. Fokusirane su uočene manjkavosti u pojedinim segmentima, kako bi se ove godine izbjegle. Nazočni su bili jednodušni u apostrofiranju nedovoljne suradnje na relaciji organizator – RTV i vrlo loše kvalitete emitiranih snimaka manifestacije.

„Veliki je uspjeh što se počelo, a zahvaljujući HNV-u i Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i opstalo. Lanjske pogreške ne smijemo ponoviti, a kao dugogodišnji operativac, pretpostavljam da su nam nedostajale zajedničke probe, pa je zbog toga i došlo do neujednačenosti programa. Ove godine moramo imati osobu koja će operativno voditi sve aktivnosti i biti zadužena za komunikaciju s ljudima s televizije“, rekla je među ostalim predsjednica UG „Urbani Šokci“ Marija Šeremešić.

Ovim izlaganjem prešlo se i na drugu točku, organizaciju ovogodišnje manifestacije. Utvrđeno je da će domaćin biti Sonta, a termin održavanja 22. studenoga 2014. godine, u 19 sati. Tema će ove godine biti svatovski običaji podunavskih Šokaca, a slogan Alaj lipo u svatove iti. Redateljicom priredbe i koordinatoricom komunikacije između organizatora i TV imenovana je Marija Šeremešić, na čiji prijedlog je riješeno i da će biti neophodna zajednička generalna proba. Utvrđeno je i da će biti pozvani gosti iz Srijema i Subotice u svrhu poticanja boljitka međusobne suradnje udruga s hrvatskom odrednicom iz svih regija Vojvodine.

Darko Sarić Lukendić je pozdravio prezentirane ideje, te nazočnima stavio do znanja da će HNV maksimalno podržati ovu manifestaciju. „Za ovaj projekt imamo locirana sredstva u iznosu od 200.000 dinara. Moramo dobro isplanirati sve neophodne aktivnosti i voditi računa da se uklopimo u ovu svotu. Zbog toga ćemo biti u stalnom kontaktu i sve eventualne probleme rješavati u hodu. S pozicije predsjednika IO HNV-a pružit ću vam svu moguću operativnu podršku i nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspješno organizirati sve što smo danas isplanirali“, rekao je na kraju Darko Sarić Lukendić.

Tekst: I. A.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima