Duhovna tribina u Somboru - Krizma, sakrament kršćanske zrelosti

Objavljeno: 19.03.2017. Pregleda: 49

krizmaU nastavku Korizmenih duhovnih večeri ponedjeljkom, koje organizira Duhovni centar oca Gerarda, a čija je ovogodišnja tema sakramenti, otac Petar Janjić iz Graca govorio je o sakramentu potvrde ili krizmi. On je podsjetio da su sakramenti vidljivi znakovi nevidljivog Božjeg, spasenskog djelovanja.

„Sakrament svete potvrde ili krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu sakramenta kršćanske inicijacije. Potvrda jest sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru“, kazao je otac Petar.

Potvrda pridonosi rastu i produbljenu krsne milosti.

„Svi imamo potrebu da budemo ojačani darom Božjim kako bismo postali sposobni vjerovati, nadati se i ljubiti iznad naših slabosti. Korizma je potvrda, dar za cijelu zajednicu, a ne samo za krizmanika. Zahvaljujući ovom daru pozvani smo iznova postati svjesni pripadnosti Crkvi, blagu milosti koja se u njoj čuva, odgovornosti sudjelovanja u životu zajednice i njenom poslanju čitavim srcem. Stavljajući na raspolaganje darove Božje kojima je Bog obdario svakoga od nas. Zadatak je cijele kršćanske zajednice pomoći onome tko traži da bude krizman. Važnu ulogu imaju obitelj i župa, kao i onaj tko prihvaća ulogu kuma. Od obitelji se traži da se uključi u pripremu krizmanika, kako u trenutku slavlja sakramenta, tako i kasnije“, kazao je otac Petar. Kao i krštenje potvrda sadrži neizbrisiv duhovni pečat, znak jedinstvenog odnosa s Kristom.

„Tko može primiti sakrament potvrde? Krštenje ostaje valjano i bez euharistije i potvrde, ali kršćanska inicijacija bez potvrde ostaje nedovršena. U Katoličkoj crkvi dob rasuđivanja je dob u kojoj se može primiti ovaj sakrament. Potvrda je sakrament kršćanske zrelosti, dakako one duhovne. Zašto onda mladi nakon potvrde napuštaju Crkvu? To se sve češće događa i kod nas. Napuštaju Crkvu umjesto da se nakon ovog sakramenta jače i tješnje vežu uz nju. Mnogi smatraju da su sada obavili sve i da su mirni do vjenčanja, kada ponovno treba zatražiti uslugu Crkve, koju doživljavaju kao nekakav servis usluga. Ali, ako su primili Duha svetoga za očekivati je da nakon ovog sakramenta još dublje i kvalitetnije žive ovu pripadnost Crkvi kroz redovito pohađanje nedjeljne mise. Zašto mnogi napuštaju Crkvu i ne žive sakralnim životom? Nije odgovor lak, jer je uzroka mnogo. Odgovor bi trebalo prvo tražiti u obitelji“, kazao je otac Petar.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima