„Dužijanca“ u Đurđinu

Objavljeno: 10.09.2018. Pregleda: 46

duzijanca u Djurdjinu sl.2Euharistijskim slavljem, u nedjelju, 5. kolovoza 2018., u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu proslavljena je ovogodišnja Dužijanca. Nositelji zahvale Bogu za kruh svagdašnji u Đurđinu su bandaš Željko Ivković Ivandekić i bandašica Jelena Vidaković, mali bandaš je Petar Dulić, a mala bandašica Mila Stantić.

Misno slavlje predvodio je preč. Marijan Đukić, župnik iz Kutjeva, uz koncelebraciju braće u svećeništvu, preč. Željka Šipeka, mons. dr. Andrije Anišića, te župnika domaćina vlč. Dražena Dulića. U duzijanca u Djurdjinuprigodnoj homiliji preč. Đukić, koji je nekada bio župnik u Đurđinu, istaknuo je kako ljudi danas sve gledaju materijalistički, te da često zaboravljamo da je Bog onaj koji nam daruje sve što imamo. Podsjetio je nazočne da je Bog onaj koji daje sjemenu da klija, da iz njega izbija klas, te da klas donosi mnogo zrnja. Potrebno je shvatiti da nam Bog i Njegova ljubav daruju sve što imamo, sve što posjedujemo. Istaknuo je kako ništa ne smijemo staviti između čovjeka i Boga, ni novac ni materijalne stvari, te je naveo primjere magneta i željeza, gdje ukoliko se nešto nađe između, te se dvije stvari neće privući. Isto je i s čovjekom i Bogom.
Mladi u narodnoj nošnji prinijeli su plodove zemlje, a bandaš i bandašica prinijeli su ovogodišnju krunu Dužijance u Đurđinu, sliku od slame koju je izradila Marija Vidaković, a na njoj je prikazano 5. Otajstvo svjetla.
U večernjim satima priređena je akademija, a nakon toga je uslijedilo tradicionalno Bandašicino kolo, u kom je nazočne zabavljao ansambl Uspomene.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima