„Dužijanca“ u Mirgešu

Objavljeno: 10.09.2018. Pregleda: 36

duzijanca u mirgesuNa plodovima zemlje zahvalili su se Bogu Mirgešani u nedjelju, 5. kolovoza 2018., proslavljajući svoju Dužijancu u mjesnom Domu kulture u Mirgešu. Misno slavlje predvodio je župnik crkve sv. apostola Petra i Pavla u Bajmaku Zsolt Bende, u zajedništvu s mjesnim župnikom Franjom Ivankovićem. Bende je u svojoj propovijedi, govoreći o smislu slavljenja žetve, rekao kako Isus u evanđelju govori da je za nas veoma bitno da znamo biti zahvalni, zahvaljivati Bogu. A da bismo mu mogli zahvaliti, prvenstveno trebamo biti ponizni.

„Isus nam je otkrio što je Bogu najmilije, što mu je najdraže, a to je da smo zahvalni. Zato toliko godina možemo slaviti ovu Dužijancu, jer je njena suština ono što je Bogu najmilije – zahvaljivanje, da se znamo zahvaliti. To učimo i djecu, da slave Dužijancu, zato da bi i oni mogli biti zahvalni. Tako je i ova Dužijanca naša velika hvala Gospodinu za sve njegove darove.“
Voditelji žetvenog slavlja bili su mali bandaš Stefan Tot i mala bandašica Matea Balaž (već nekoliko godina u Mirgešu nema velikog bandaša i bandašice), a proslava je završena tradicionalnim Bandašicinim kolom.

Izvor: Hrvatska riječ (I. P. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima