Ekipa HRT-a u Subotici započela snimanje dokumentarca o „Dužijanci“

Objavljeno: 04.07.2017. Pregleda: 42

HRT dokumentarac o duzijanciSada je to već zaista pravi serijal o serijalima vezanim za običaje i život bunjevačkih Hrvata u Vojvodini. Naime, nakon što je u svibnju bila „izvidjeti teren“, ekipa Hrvatske televizije prošloga je tjedna u Subotici započela snimanje dokumentarnog filma o Dužijanci, čiji su autori i ovoga puta urednik emisija pučke i predajne kulture na HRT-u Aleksej Gotthardi Pavlovsky (koscenarist i urednik) i „tavankutski Zagrepčanin“ (može i obratno) Branko Ištvančić (redatelj).

Upoznavanje s poviješću

Pavlovsky, koji polako zaranja sve dublje u svakodnevicu ovdašnjeg življa, za Hrvatsku riječ kaže kako o Dužijanci ranije nije znao mnogo, te da mu je Ištvančić i ovoga puta bio od ključnog značaja da se opredijele za snimanje jednog od najstarijih očuvanih običaja na ovim prostorima.

Početni kadrovi prošloga tjedna snimljeni su sa sugovornicima koji na utemeljen način mogu govoriti o početku organizirane proslave Dužijance (1911. u subotičkoj crkvi Svetog Roka), sa sudionicima „povijesne“ svetkovine proslave završetka žetvenih radova 1968. i one „na pravi način obnovljene“ 1993. Za te su potrebe već snimljeni razgovori s predsjednikom Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca vlč. Andrijom Anišićem, msgr. Stjepanom Beretićem, bivšim i sadašnjim predsjednikom Organizacijskog odbora Dužijance Lazom Vojnićem Hajdukom i Marinkom Piukovićem, zacijelo najboljim poznavateljem običaja bunjevačkih Hrvata Alojzijem Stantićem, prvim bandašem 1968. Grgom Kujundžićem, a glavni povod prošlotjednog snimanja bila je svetkovina Brašančeva (Tijelova) kada je u katedralnoj crkvi svete Terezije Avilske predstavljen ovogodišnji bandaški par Luka Gabrić i Ana Ivanković Radak.

I predstavljanje današnjice

Ipak, Pavlovsky kaže kako će većina razgovora i priloga za budući dokumentarac od više epizoda (najvjerojatnije tri) biti snimljeno u srpnju i kolovozu. Tako će ekipa Hrvatske televizije u Subotici i njezinoj HRT dokumentarac o duzijanci sl.2okolici prvo (ponovno) boraviti od 7. do 12. idućeg mjeseca kako bi na Đurđinu snimila Takmičenje risara, i u okviru te manifestacije obavila razgovor s mnogostrukim pobjednika ovog natjecanja Stipanom Kujundžićem, ali i s dr. Andrijom Kopilovićem, koji je također dao nemjerljiv doprinos u očuvanju i održavanju suvremene Dužijance. U tom terminu (9. srpnja), kaže sugovornik, u Žedniku će biti održana i seoska Dužijanca, što će kamere HRT-a također zablježiti.

Za potrebe snimanja seoske Dužijance u Tavankutu HRT će u Subotici boraviti i od 22. do 24. srpnja, a Pavlovsky potvrđuje ranije Ištvačićeve riječi da će toga dana (23. srpnja) prvi program Hrvatske televizije izravno prenositi misu iz Tavankuta.

Posljednji boravak ekipe HRT-a u Subotici za potrebe ovog serijala bit će od 11. do 14. kolovoza kada će biti snimana središnja proslava Dužijance, kao i sve manifestacije koje joj prethode.

Osim Ištvančića i Pavlovskog, ekipu HRT-a koja snima dokumentarac o Dužijanci čine i Ivan Kovač (prvi snimatelj), Dražen Lipko (drugi snimatelj), Mladen Šiklić (ton), Zoran Pisačić (rasvjeta), Žaklina Komljen (tajnica režije) i Stjepan Erić (organizator). Pavlovsky kaže kako će nakon montaže snimljenog materijala dokumentarni serijal o Dužijanci na Hrvatskoj televiziji biti emitiran sljedeće godine. Kako navodi, sljedeće godine gledatelji Hrvatske televizije moći će vidjeti i jednu epizodu dokumentarca o uskrsnim običajima bunjevačkih Hrvata, koji je snimljen u travnju ove godine.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. R.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima