I ove godine „Subotička Danica“ bogata sadržajima

Objavljeno: 04.01.2012. Pregleda: 53

danica 2012-mPolovicom prosinca 2011. iz tiska je izašao popularni narodno-crkveni kalendar „Subotička Danica" za 2012. godinu. Riječ je o godišnjoj periodičnoj publikaciji na hrvatskome jeziku, s tradicijom duljom od 130 godina, koju u posljednjih četrdesetak godina izdaju svećenici Subotičke biskupije.

Objavljujući ponajprije tekstove vezane uz vjerski i kulturni život, s obrazovnim i odgojnim nakanama, nova Danica ostala je vjerna sebi. Izrastala na tradiciji poznog prosvjetiteljstva i romantizma, ovaj kalendar je imao za cilj raditi na kršćanskoj prosvjeti puka i na očuvanju nacionalnog identiteta. Glavni i odgovorni urednik ovogodišnje „Subotičke Danice" je katedralni župnik msgr. Stjepan Beretić.

Najveći broj članaka vjerske je provenijencije, zatim slijede prilozi na etno-kulturne i povijesne teme, te književni napisi. Kako je to uobičajeno, nakon osnovnih astronomskih i vremenskih podataka, Danica donosi i osnovne informacije o Katoličkoj crkvi u svijetu, u Hrvata te u Srbiji. Posebno su zanimljivi prilozi msgr. Andrije Anišića koji piše na temu straha u Bibliji te karmelićana Ante Stantića i Mate Miloša koji pišu o prvom kandidatu bunjevačkih Hrvata za sveca Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića. Papine dokumente i pisma tumači vlč. Mirko Štefković, a o Milanskome ediktu iz 313. godine vlč. Dragan Muharem.

Osim bilježenja obljetnica značajnijih događaja i pojedinaca, što su ovoga puta priredili Stjepan Beretić i Katarina Čeliković, Danica donosi iz pera Željke Zelić kroniku najvažnijih događaja iz crkvenog i narodnog života u 2011. godini. Bernadica Ivanković piše o knjiškoj produkciji vojvođanskih Hrvata između dvaju Dana Balinta Vujkova, a Tomislav Žigmanov o 40 godina od pojave prvoga i objavi desetoga zbornika u ovdašnjoj hrvatskoj knjiškoj praksi. I ova Danica sadrži i priloge mladih i djece.

Kalendar „Subotička Danica", obima 286 stranica, može se kupiti po cijeni od 350 dinara u svim katoličkim crkvama Subotičke biskupije.

Tekst: Katarina Čeliković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima