Održan Šokački bal u Baču

Objavljeno: 12.02.2012. Pregleda: 42

U Baču je 28. siječnja 2012. godine, održan sedmi po redu „Šokački bal", a šesti u organizaciji HKUPD-a „Mostonga" iz Bača. Dok su gosti pristizali u lijepu dvoranu Vatrogasnog doma dočekivali su ih ugodni zvuci ženskog tamburaškog sastava „Corona" iz Subotice i raspjevani glas Bernardice Vojnić Mijatov iz Tavankuta.

Uzvanike, goste, predstavnike hrvatskih kulturnih udruga i sve nazočne pozdravio je u ime „Mostonge" Antun Šamanović Baja. Ove je godine zbog istodobno nekoliko kulturnih događaja u ovome kraju bilo nešto manje gostiju, ali je bal u zabavi, druženju i prekrasnoj glazbi nadmašio mnoge ranije, pa i sama očekivanja organizatora.

Konzulica savjetnica Vesna Njikoš-Pečkaj u svojemu je pozdravnom govoru poručila: „Hrvatski konzulat i dalje podupire ovakve kulturne manifestacije koje imaju za cilj očuvanje tradicije, jezika i kulture Hrvata u Vojvodini i Srbiji. U Hrvatskoj se prati rad hrvatskih kulturnih udruga na ovome području, što potvrđuje i činjenica da je predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović dodijelio dva priznanja dvjema kulturnim udrugama koje su najstarije i koje su svojim radom doista pokazale da promiču i čuvaju kulturno blago Hrvata na ovim prostorima. Hrvatska će i dalje podupirati vaša nastojanja da očuvate svoju kulturnu baštinu i sve ono što je vrijedno i što treba sačuvati od zaborava."

sokacki bal bacs 2012-3Gostima se potom obratio i dopredsjednik HNV-a i predsjednik HUKUD „Vladimir Nazor" Mata Matarić iz Sombora: „I ja sam predsjednik jedne udruge koja se ponosi svojim imenom i koja je poznata u obje države. Kao što ste čuli od konzulice i mi smo nedavno dobili priznanje za višegodišnji rad, a koje će nam biti veliki poticaj za buduće aktivnosti. Osobita nam je čast što je ovu Povelju osobno potpisao predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. I vašoj udruzi želim što bolje uspjehe, a nadam se da će i ova večer tomu pridonijeti. Podsjećam vas da je HNV krovna institucija Hrvata u Srbiji koja nastoji prema zakonima ove države provoditi zadaću u okviru, svima poznatih, četiriju oblasti: kulture, obrazovanja, informiranja i uporabe jezika. Mi nastojimo da sve hrvatske udruge u Vojvodini očuvaju svoje običaje jer i stara poslovica kaže: 'Bolje da propadne selo nego običaj'. Pri tome se ne treba povoditi za novim, često negativnim trendovima, a osobito trebamo voditi računa o čuvanju naše 'lipe' ikavice, koja je dijalekt hrvatskog jezika."

sokacki bal bacs 2012-2Poslije pozdravnih govora svojim stihovima na šokačkoj ikavici goste je pozdravio i pjesnik iz Bođana Josip Dumendžić Meštar. Ipak, dobrom raspoloženju svih gostiju najviše je pridonio tamburaški sastav „Ravnica" koji je zaslužio sve pohvale, ne samo perfekcijom instrumentalnog i vokalnog muziciranja, nego i odabirom repertoara. Zabava je trajala do duboko u noć, a nakon „Ravnice" goste su do završetka bala zabavljali domaći tamburaši sastava „Mostonga".

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima