Održana „Večer ikavice“ u Stanišiću

Objavljeno: 19.10.2011. Pregleda: 45

vecer_ikavice2011-2Druga po redu književno-kulturna priredba „Večer ikavice - govor dalmatinskih, ličkih, bunjevačkih, šokačkih, bosanskih i hercegovačkih Hrvata", u organizaciji HKD „Vladimir Nazor", održana je 9. listopada u dvorani MKUD „Ady Endre" u Stanišiću. Dobrodošlicu gostima i uvod u program započeli su domaćini, predsjednik društva Ivan Karan i Kristina Gundić, recitativnim izvedbama pjesama „Rodu o jeziku" Petra Preradovića i „O jeziku" Vladimira Nazora.

Predavanje o ikavskim govorima je održao profesor kroatistike Vladan Čutura koji je u zanimljivom izlaganju govorio o podrijetlu i osobitostima ikavskih govora, njihovoj zemljopisnoj rasprostranjenosti i pisanoj tradiciji, na ikavici, u povijesti hrvatske književnosti.

Dokaz da ikavica i dalje živi su pjesnici koji su čitali ulomke svojih djela, pisanih na različitim inačicama ikavskih govora. Pjesme su recitirali Stanka Čoban iz Bača, članice HKUD-u „Vladimir Nazor" Marica Mikrut, Marija Bajić i Kata Kovač iz Sombora, te Vojislav Sekelj i Milovan Miković iz Subotice. Prisutnima je govor hercegovačke ikavice približila studentica Ivana Bašić iz Bezdana, izražajnim čitanjem prigodne autorske pjesme u prozi suvremenog hercegovačkog pjesnika Mate Sušca.

vecer_ikavice2011-1Posebnim su pljeskom nagrađeni članovi UG „Urbani Šokci", predsjednica Marija Šeremešič, te recitatori Ivan Šimunov, Emina i Aneta Firanj koji su na šokačkoj ikavici predstavili narodne umotvorine: dječje brojalice, brzalice, rugalice, momačko i djevojačko natpjevavanje i anegdote iz života starih Šokaca. Josipa Dević je goste upoznala i s govorom dalmatinske ikavice, čitanjem pjesama, a nakon nje se nazočnima obratio i zastupnik u Skupštini AP Vojvodine Dujo Runje. S obzirom da se zna kako nema ikavice bez pjesme, i obratno, za osobitu su se atmosferu pobrinuli članovi HKPU „Zora" iz Vajske i članice KUDH „Bodrog" iz Bačkog Monoštora.

vecer_ikavice2011-3Nazočnima se, na kraju, obratio i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov koji je pozvao sve koji pripadaju, i osjećaju pripadnost, hrvatskome narodu da se na popisu stanovništva tako i izjasne o svojoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, kao i o materinjem jeziku.

U sklopu večeri upriličena je i promocija izdanja i naklade NIU „Hrvatska riječ" čiji je ravnatelj, Ivan Karan, rekao:

vecer_ikavice2011-4„Ikavica u našim krajevima polagano nestaje iz svakodnevnoga govora, a uzroci su smanjenje broja Hrvata u manjim mjestima u kojima su ranije činili većinu, utjecaj okruženja i većinskoga jezika, učenje standardnoga hrvatskog jezika i pritisak okolice. Naročito je to izraženo kod mladih koji ne znaju, ili vrlo malo znaju, ikavicu ili se stide njome govoriti. Smatram da ikavicu treba govoriti i sačuvati, a jedan od načina su knjige koje se pišu na ikavici, pjesme koje se pjevaju na ikavici i održavanje ovakvih manifestacija koje su posvećene ikavici. Organizirali smo ovu manifestaciju da pokažemo da u Vojvodini ima pojedinaca i udruga koji još uvijek njeguju ikavicu. Kod nas u selu je ostalo malo Hrvata koloniziranih iz Dalmacije i njihovih potomaka, tako da se ikavica, nažalost, rijetko koristi. Nadamo se da ćemo i ovakvim manifestacijama doprinijeti da se ona očuva."

Tekst i fotografije: Savo Tadić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima