Predstavljena nova knjiga Đure Rajkovića

Objavljeno: 18.05.2012. Pregleda: 46

U organizaciji HKPD-a „Jelačić", 19. travnja 2012. godine, u prostorijama crkve svetog Jurja u Petrovaradinu održana je promocija knjige Đure Rajkovića „Prilozi za povijest knjižničarstva u Petrovaradinu". Knjiga predstavlja svestranog Stanislava Prepreka u jednom novom, drukčijem izdanju, kao knjižničara. Prva čitaonica u Petrovaradinu osnovana je davne 1869. godine. Ona je prestala raditi 1941. godine, da bi 1953. godine, s Preprekom na čelu, bila osnovana knjižnica i čitaonica „Vladimir Nazor", koja i danas nosi to ime. U 19-ogodišnjem razdoblju Preprekova rada, ova knjižnica bila je žarište kulturnog života toga mjesta.

Autor knjige Đuro Rajković, posljednji učenik i pomagač, prepisivač i suradnik Stanislava Prepreka, odigrao je važnu ulogu u zadnjim desetljećima skladateljeva života, osobito u momentima kada Preprek, zbog sljepoće nije mogao više pisati. U tim trenucima, Preprek, ne samo vrsni skladatelj duhovne glazbe, već i izvrsni improvizator na orguljama i klaviru, pjesnik, likovnjak, pokazao se i kao vrsni knjižničar.

O radu na knjizi kao produktu dugog prijateljstva i rada s Preprekom govorio je Đuro Rajković.

„Ova knjiga ne bi mogla izaći da nije bilo Stanislava Prepreka, to je ličnost koja nas je sve objedinjavala ovdje. Suradnju na kulturnom, glazbenom te drugim poljima s tim velikanom započeo sam jako rano, još kao član knjižnice 'Vladimir Nazor', gdje sam sudjelovao u većini tih kulturnih događaja, a nisam ni sanjao da ću jednoga dana ja biti taj koji će sve ovo sastaviti. Vremenom je cijela građa koja je bila potrebna da se knjiga sastavi došla u moje ruke. Ono što je gospodin Vuković s Preprekom pisao o povijesti Petrovaradina i što se dugo nije objavljivalo ja sam čuvao i kraću verziju toga sam nadopunio i nadogradio za ovu knjigu. Kada sam pisao o knjižnici od njezina postanka u XIX. stoljeću za koju postoje samo podaci iz usmenih predaja, morao sam dobro pretražiti sve Preprekove spise i zapise u kojima se spominje, skupiti to, sklopiti i napraviti logičnu cjelinu.

Pobjeda duha nad materijom
O knjizi i Stanislavu Prepreku govorio je i književnik Ivan Balenović. „Može li se čovjek koji je lišen vida baviti knjižničarskim poslom, to je prvo što bi se netko zapitao. On je mogao jer je njegovo unutarnje svjetlo bilo jače od tjelesnoga mraka. To njegovo svjetlo jednako je obasjavalo i veoma školovane ljude kojih je bilo u Petrovaradinu, i njegove goste, posjetitelje iz Novog Sada, iz Subotice, kao što je bio i Albe Vidaković koji je bio njegov prijatelj, ali je jednako obasjavalo činovnika, službenika, policajca, vinogradara, kućanicu... On je jednako za svakoga imao pravu riječ. Ako bi se Prepreka trebalo definirati u tri riječi onda ja izlazim s konstatacijom da je Stanislav Preprek pobjeda duha nad materijom", rekao je Balenović.

Gospodin Dragan Kojić, tadašnji ravnatelj Gradske knjižnice u Novom Sadu, ideju o ovoj knjizi predložio mi je još 2009. godine, da bih u proljeće 2010. počeo raditi na tomu. Obitelj Grginčević mi je dala sve te zapise sa sjednica knjižnice. S Preprekom sam tamo bio svaki dan, kao da sam mu rođeni sin, a on meni duhovni otac. Preprek je sve skupljao, ništa nije bacao, ni najmanji papirić jer je vjerovao da kada se bilo što izgubi da s tim odlazi i povijest. To je prenio i na mene. Cijelu građu što sam imao, sredio sam redoslijedom i jedno za drugim ispričao", kazao je autor Đuro Rajković o radu na ovoj knjizi.

Dugogodišnji ravnatelj Gradske knjižnice u Novom Sadu Dragan Kojić odao je ovom prigodom poštovanje svima koji su obilježili „zlatno doba" petrovaradinskog knjižničarstva.

„Iako ova knjiga primarno govori o knjižničarstvu, ona je jedna lijepa slika o kulturnim prilikama u Petrovaradinu, osobito u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, o jednom vremenu koje je imalo svoj sustav vrijednosti, koje je bilo sklono knjizi i čitanju i koje je imalo svoje junake kojih se i mi danas sjećamo jer su bitno pridonijeli da se o Petrovaradinu i kulturnom životu u njemu čuje izvan njegovih atara. Mi se i večeras s velikim pijetetom sjećamo Stanislava Prepreka, profesora Zvonimira Vukovića, Zlatka Melvingera, Vladimira Milarića, Mihaele Grginčević i mnogih drugih čija imena zlatnim slovima sjaju u ovoj Rajkovićevoj knjizi", kazao je Dragan Kojić.

Promociji knjige nazočio je veliki broj poštovaoca djela Đure Rajkovića, ljubitelja djela Stanislava Prepreka, veliki broj Petrovaradinaca i prijatelja.

Tekst i fotografije: Ankica Jukić-Mandić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima