U Somboru održana Međunarodna smotra amaterskih dramskih društava

Objavljeno: 15.11.2013. Pregleda: 51

Smotra dramski SO2013Na IV. međunarodnoj smotri amaterskih dramskih društava, koja je održana 25. i 26. listopada 2013. godine u Hrvatskom domu HKUD-a „Vladimir Nazor“, sudjelovala su četiri amaterska društva, koja su izvela četiri komedije. Smotru su otvorili domaćini, dramska sekcija HKUD-a „Vladimir Nazor“, s komedijom „Apartman“« nepoznatog autora. Bilo je to ujedno i premijerno izvođenje ove predstave. Lagana komedija uz vrcave dijaloge i male glumačke bravure razgalila je gledatelje.

Pravo oduševljenje među gledateljima izazvala je komedija „Triput Bog pomaže“ Marjana Kiša u režiji Ilije Ezgete i u izvedbi dramske sekcije HBKUD-a „Lemeš“ iz Lemeša. Tipičnu pučku komediju i odlične glumce koji su iznijeli predstavu, gledatelji u dvorani Hrvatskog doma nagradili su oduševljenim pljeskom.

NazorSO nova predstava2013Drugog dana smotre Gradsko kazalište Beli Manastir iz Belog Manastira izvelo je komediju „Put po svijetu“ Todeta Nikoletića u režiji Danijele Taslidžić-Herman. Riječ je o komediji za djecu, a troje mladih glumaca odlično su se nosili sa svojim ulogama. I na kraju pobjednička predstava Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda – komedija „Tragičar od nevolje“ Antona Pavloviča Čehova u režiji Silvia Stilinovića i Mateja Safundžića – zanimljivo je čitanje Čehova i predstava koje se ne bi postidjelo ni profesionalno kazalište.

Začarani krug
„Svi mi radimo u nepovoljnim financijskim uvjetima. Predstave pripremamo po godinu dana, a onda dođemo u situaciju da ih izvedemo dva-tri puta i tu je kraj. Naše matične udruge nemaju novca financirati naša gostovanja, a novca nemaju niti udruge koje nas pozivaju i tu se stvara jedan začarani krug“, kaže Ivan Andrašić, predsjednik Asocijacije dramskih društava hrvatske zajednice u Vojvodini.

 U ulozi selektora ove je godine bio David Kecman Dako, književnik i kritičar iz Sombora, koji je istaknuo kako je najljepše što se u ovim predstavama vidi posvećenost igri u ovom zlom vremenu, a posljedica toga je razgaljujući smijeh, koji se danas rijetko čuje.

Po odluci izbornika Kecmana priznanje za najbolju predstavu dodijeljeno je gostima iz Slavonskog Broda za predstavu „Tragičar od nevolje“. Po njegovoj odluci priznanje za najbolju mušku ulogu dodijeljeno je Mateju Safundžiću za ulogu u predstavi „Tragičar od nevolje“, a priznanje za najbolju žensku ulogu ostalo je u Somboru – dodijeljeno je Joliki Raič za ulogu u komediji „Apartman“. Nagrađeni sudionici dobili su zahvalnice i slike, koje im je u ime domaćina HKUD-a „Vladimir Nazor“ uručio pročelnik dramske sekcije Zvonimir Lukač.

Tekst i fotografije: Z. Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima