Uskrsne dekoracije kao hobi Evice Španović iz Srijemske Mitrovice

Objavljeno: 15.05.2019. Pregleda: 122

Evica SpanovicKreativnost nije dar koji posjeduju samo neki sretnici već se može učiti, vježbati i razvijati. Evica Španović, umirovljenica iz Srijemske Mitrovice, upravo je primjer osobe koja je svoju kreativnost i maštovitost razvijala tijekom života. Svoje talente iskoristila je za izradu raznovrsnih uradaka, koje izrađuje raznim tehnikama. Inspiraciju za njihovu izradu pronalazi u blagdanima. Posjetili smo njen dom u Srijemskoj Mitrovici koji u ovo uskrsno vrijeme krase maštovite dekoracije: raznobojna jaja, zeke, ukrašene šibice, magneti, podmetači za čaše i drugi brojni uradci. Sa zadovoljstvom je s nama podijelila svoja iskustva i upoznala nas s tehnikama svoga rada, koje bi svatko od nas uz malo truda mogao upotrijebiti u dekoriranju svog doma u vrijeme Uskrsa.

Sklonost ka lijepom

Svoju sklonost ka lijepim stvarima iskazivala je još u djetinjstvu. Posao koji je radila nije joj dozvoljavao da se u potpunosti posveti onome što je najviše voljela: izradi predmeta koji služe za dekoriranje doma. Odlaskom u mirovinu ta njena želja se ispunila, a jednu od prostorija u svom kućanstvu pretvorila je u pravu radionicu.
„U izradi svojih rukotvorina koristim gips, drvo i staklo koje nakon pripreme ukrašavam raznim akrilnim bojama, a potom ih lakiram. Kako bih dobila oblik koji želim, pravim kalupe od sirove gume koju topim, a onda izrađujem razne kalupe, u zavisnosti od oblika figura. Najviše se posvećujem izradi uradaka pred blagdane: Božić, Uskrs i blagdan sv. Antuna, a figurice, ukrase i magnete izrađujem i po želji. Često me posjećuju ljudi koji izraze želju da izradim neku od figura kakvu oni zamisle, a neke od njih danas su i u inozemstvu, pa čak i u Australiji“, kaže nam Evica Španović.

Uskrs kao posebna inspiracija

U svom radu koristi razne tehnike: dekupaž, iscrtavanje na staklu, heklanje, štrikanje, vez, a odnedavno u svom radu koristi tehniku origami savijanja papira.
„Kupim tabak papirića u raznim bojama koje sjeckam, zatim savijam i onda pravim razne figurice: korpice za jaja, labudove i druge razne oblike. Prvo ih savijam, a potom od njih pravim razne figurice u zavisnosti od toga koji je blagdan. Ova tehnika iziskuje malo više vremena, ali su figurice originalne i jako lijepe“, kaže naša sugovornica, ističući da se najviše raduje Uskrsu koji je posebno inspirira.
„Ove godine sam se najviše bavila ukrašavanjem uskrsnih jaja raznim tehnikama. Ukrašavala sam ih nakon što sam ih ispuhala, ali razne motive slikala sam i na plastičnim jajima. Za mene je Uskrs nešto posebno i nekako se uvijek više radujem Uskrsu nego Božiću, baš zbog tih dekoracija, koje s uživanjem stavljam na svoj stol. Trudim se da na dan Uskrsa stol bude ukrašen korpicama s raznobojnim uskrsnim jajima, u heklanim odelcima, zatim zečevima, kokama i svim što daje posebnu čar tom blagdanu.“

Volonterski rad

Svoje dekoracije izlaže ili samostalno ili sa svojim prijateljima koji imaju slične hobije. Uglavnom su to manifestacije kao što je Srem Folk fest ili one koje organiziraju udruge žena. Svoje uratke ona izlaže i u dvorištu župa, u povodu većih blagdana.
„Nedavno smo bili pozvani u Gradsku kuću u Srijemskoj Mitrovici, gdje sam zajedno s kolegicama izlagala svoje suvenire. Svi su bili oduševljeni. Također, volontiram u mitrovačkom Caritasu, gdje pomažem osobama s invaliditetom i sudjelujem u kreativnim radionicama s djecom. Na posljednjoj radionici u dnevnom boravku Caritasa bojili smo jaja. Tim ljudima kreativne radionice puno znače, a i meni je srce puno kad mogu nekome pomoći.“
Na Evicinim radovima nalaze se i simboli hrvatske zajednice u Srijemskoj Mitrovici: Hrvatski dom, katolička crkva, ispisane i iscrtane staklene boce, motivi Srijemaca i Srijemica, koje ona, kako kaže, s posebnim zadovoljstvom izrađuje najčešće po porudžbi.
I kako nam na kraju razgovora kaže, veliku podršku u radu pruža joj suprug Ivan. Da nema njegove pomoći u kućanstvu, ne bi se mogla posvetiti poslu koji najviše voli i u kome pronalazi svoj mir.
„Mene ovaj rad psihički odmara. U njemu sam našla svoj mir. Taj posao me opušta i rastereti me svih briga i problema. Kada radim, samo se tom poslu predam i stalno razmišljam o tome kako će po završetku izrade izgledati moj suvenir i hoće li biti lijep. Zato bih svakom preporučila da se u potpunosti preda poslu koji voli, posebno ako je taj rad kreativan poput mog“, kaže nam na kraju razgovora naša sugovornica.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima