Uskrsni koncert folkloraca HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice

Objavljeno: 04.05.2012. Pregleda: 38

uskrsni koncert bk-2012-1U povodu Uskrsa, članovi Folklornog odjela Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo" iz Subotice priredili su koncert koji je održan 14. travnja 2012. godine, u prepunoj dvorani Centra. U programu koji je trajao gotovo dva sata, plesom, pjesmom i narodnim nošnjama predstavile su se sve dobne skupine folkoloraca „Bunjevačkog kola", pri kojem djeluju i ogranci u Žedniku, Bikovu i Bajmoku. Osim bunjevačkih plesova, koji su se mogli vidjeti u izvedbama svih ansambala, na repertoaru su se našli i vlaški plesovi, koreografija „Šokadija", te plesovi iz Slavonije, Banata, Makedonije, Ukrajine i Mađarske. Ovakav program i izvedbu plesača publika je nagrađivala ovacijama i burnim pljeskom.

Folklorce su za ovaj nastup pripremili Andrija Bašić Palković, Filip Mesaroš, Aleksandra Lipozenčić i Miljana Bojić. Miljana Bojić je i sama plesala deset godina u „Bunjevačkom kolu" gdje danas vodi najmlađu pripremnu skupinu koja broji pedesetak folkloraca.

„Najmlađi su večeras izveli koreografiju 'Dječje bunjevačke igre' koju radimo od rujna. Iz dana u dan sve su bolji, jako sam zadovoljna i ovim njihovim nastupom", kaže ona.

I njezin kolega Filip Mesaroš je bivši folklorac, a kao koreograf radi četiri godine. Trenutačno vodi srednju skupinu koju čine učenici viših razreda osnovnih škola.

uskrsni koncert bk-2012-2„Iako nas je nedavno napustio jedan dio članova i dalje imamo najbrojniju folklornu sekciju od svih hrvatskih udruga u Vojvodini. Nakon božićnog i ovog, uskrsnog koncerta, kada smo nastupali pred domaćom publikom, nadamo se gostovanjima", izjavio je za HR nakon koncerta Filip Mesaroš.

Voditelj reprezentativnog ansambla i ogranka u Bajmoku, Andrija Bašić Palković najavljuje da će najbolji plesači „Kola" krajem svibnja imati nekoliko nastupa u Hrvatskoj. Putovanja na kojima mladi predstavljaju svoju kulturu i običaje, a upoznaju tuđe je nešto što bavljenje folklorom čini osobito zanimljivim, ističu sugovornici.

Folklorni odjel „Bunjevačkog kola" trenutačno ima oko 200 članova. Voditelji kažu kako se zainteresirani koji žele naučiti narodne plesove i pjesme mogu uključiti u rad tijekom cijele godine. Probe se održavaju dva puta tjedno, a mjesečna članarina iznosi 500 dinara.

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Hrvatska riječ

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima