Večer ikavice i „šokačkoga divana“ održana u Monoštoru

Objavljeno: 11.12.2013. Pregleda: 31

Divanim sokacki Monostor2013-1O ikavici i starim riječima i izrazima koji su još uvijek tu oko nas i u nama, na žalost s neizvjesnom budućnošću, posebice trebaju voditi računa hrvatske udruge. Tako Kulturno-umjetničko društvo Hrvata „Bodrog“ već godinama organizira književnu večer pod nazivom „Divanim šokački“. Kroz pjesmu, glumu i recitale govori se šokačka ikavica.

U lijepo aranžiranom ambijentu Doma kulture 16. studenoga 2013. godine večer šokačkog divana bila je posvećena Dunavu, kao glavnom činitelju i odrednici života ljudi u ovim krajevima, s posebnim osvrtom na minula vremena. Uz goste iz okolice, kao i iz Republike Hrvatske, program je bio veoma dobro osmišljen.

Prva je nastupila dječja skupina monoštorskog KUDH-a, nakon čega je nazočne pozdravio Željko Šeremešić, predsjednik „Bodroga2. Anita Đipanov je recitirala stihove iz svojih pjesama i time najavljivala točke. Svoj šokački divan predstavila je i Literarna grupa iz Gundinaca, a pjesme Josipa Dumendžića-Meštra iz Bođana pročitala je Viktorija Kovačević iz Vajske.

Divanim sokacki Monostor2013-2Stihovi Antuna Kovača poslužili su kao uvod u skeč Željka Šeremešića „Stipa i savremeni tokovi“, koji je do suza nasmijao publiku. Isto tako, recitirana je i njegova pjesma „Proljana tinta“. Svoje stihove govorio je Ivan Andrašić iz Sonte, a članice literarne sekcije KUD-a „Silvije S. Kranjčević“ iz Bačkog Brega čitale su pjesme Zlatka Gorjanca.

Za kraj programa, Marija Šeremešić iz UG „Urbani Šokci“ pripremila je s djecom KUDH-a „Bodrog“ i „Kraljicama Bodroga“ skeč pun nostalgije, koji kroz glumu, muziku i poznate džinglove s radija dočarava način života u Monoštoru iz vremena kada se još rublje pralo na Dunavcu, igranke odvijale ispred knjižnice, slušalo „Veselo veče“ i na ulici se održavala prela, u borbi s komarcima i u žurbi da se što prije ode na počinak, jer je sutra novi dan s mnoštvom obveza i poslova za sve članove domaćinstva.

Tekst i fotografije: Z. M.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima