Šokačka kuća - Sonta

Objavljeno: 16.01.2023. Pregleda: 130

Etno kuća Šokačka kuća nalazi se u Sonti, u ulici Narodne odbrane broj 30. Kuća ima muzejski prostor i prostor za okupljanje i druženje članova KPZH Šokadija, mještana i drugih posjetilaca. U muzejskom djelu je namještena kompletna tzv. Ekstra soba. U ovakvoj sobi se u prošla vremena nije boravilo, već je ona služila samo za „pokazivanje“. U njoj je postavka starih šokačkih rukotvorina, namještaja, nošnji i drugih odjevnih predmeta. Tu je i srednja soba u kojoj se provodilo vrijeme nekada… Tkalački stroj (stative), šivaća mašina, kredenac i drugi stari predmeti su ovdje našli svoje mjesto.

U Šokačkoj kući se nalazi pogodan prostor za dječje izlete, ambijentalnu nastavu, posjete koje mogu imati i radioničarski karakter.

Misija Šokačke kuće je očuvanje kulturne i jezičke baštine Šokaca-Hrvata, Sonte i Gornjeg Podunavlja, a cilj je promocija i očuvanje narodne tradicije sonćanskih Šokaca i prikazivanje njihovog kulturnog bogatstva i raznolikosti, svim zainteresiranim posjetiocima.

Godine 2022. KPZK Šokadija je sudjelovala u programu prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije. U okviru projekta Kultura kao most suradnje izgrađena je Ljetna učionica u dvorištu.
Etno kuće

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
  • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
  • Likovna kolonija Colorit
  • Etno-radionica pravljenja tarane
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima