Aktivnosti KUD-a Hrvata Bodrog iz Monoštor

Objavljeno: 22.12.2023. Pregleda: 38

Zaštita, očuvanje, njegovanje, revitalizacija i predstavljanje kulturne baštine Hrvata na prostoru Monoštora predstavljaju osnovne aktivnosti KUD-a Hrvata Bodrog. Sredstva za te aktivnosti osiguravaju se na natječajima.
‚‚Prijavljujemo se na natječaje Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu. Putem ovih natječaja osiguravamo sredstva za nastupe Udruge u Hrvatskoj", kaže predsjednik Bodroga Željko Šeremešić.
Kako navodi dopredsjednica i stručna voditeljica KUD-a Anita Đipanov Marijanović to se 2023. godine prije svega odnosilo na nastup udruge na 38. Festivalu folklora jadranske Hrvatske Na Neretvu misečina pala koji je održan u Metkoviću, a koji je financiran putem 2. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore iz 2022. godine, zatim nastup dječje skupine na Malom festivalu folklora i baštine Osojnik 2023. u Osojniku koji je financiran putem 1. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore iz 2023. godine, te nastup na manifestaciji Piškorevački sokaci, koji je također financiran sredstvima 2. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore iz 2022. godine.
‚‚Značajna sredstva dodijeljena su i za redoviti rad udruge odnosno za projekt ‘Očuvanje, njegovanje, promocija, revitalizacija i popularizacija tradicijske baštine Hrvata na prostoru Monoštora’ u 2023. godini putem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatskog nacionalnog vijeća te Grada Sombora. Kroz ove natječaje u 2023. godini realizirali smo Pokladni bal, Marijanski pučki festival, Gastro manifestaciju Sastali se alasi i bećari, Zavitni dan, Književno-jezičnu manifestaciju Divanim šokački i Božićni koncert", kaže Đipanov Marijanović.
Kako dalje navodi, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske putem raspisanog natječaja iz 2022. te 2023. godine osigurao je udruzi financijska sredstva za nabavu-otkup stare nošnje što se već može nazvati kontinuranim sudjelovanjem u očuvanju materijalnog kulturnog naslijeđa monoštorskih Hrvata. Apliciranje za nabavu stare tradicijske nošnje predstavlja nastavak projektnih aktivnosti iz 2022. godine pri čemu se daje akcent na prikupljanje – nabavu stare tradicijske nošnje i raritetnih odjevnih predmeta. Predsjednik Bodroga Šeremešić navodi da su za nabavu-otkup nošnje dodijeljena financijska sredstva i od Osječko-baranjske županije. Za ostale nastupe, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji financijska sredstva dobijena su putem natječaja koje raspisuje Hrvatsko nacionalno vijeće i Grad Sombor. Za obnovu, adaptaciju i rekonstrukciju Kuće naše župe donirana su financijska sredstva od Osječko-baranjske županije i Grada Đakova, pa se može kazati da je to kontinuitet od početka obnove. ‚‚Udruga je sudjelovala i u projektu koje je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske gdje su joj na temelju Javnog poziva za prekograničnu suradnju Hrvatske i Srbije kao partneru u projektu dodijeljena sredstva za postavku sistema grijanja putem toplotne crpke u objektu Kuće naše župe", zaključuje Šeremešić.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima