HKUD Vladimir Nazor obilježilo 87. obljetnicu postojanja

Objavljeno: 15.12.2023. Pregleda: 45

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor obilježilo je Godišnjim koncertom 2. prosinca 2023. godine 87. obljetnicu postojanja. Na koncertu, koji je organizirala nova uprava Društva, predstavljen je rad svih sekcija, a velika dvorana Hrvatskog doma bila je prepuna. Na Godišnjem koncertu zahvalnice su uručene članovima pojedinih sekcija za doprinos u radu Društva.

Program u prepunoj dvorani

Društvo je osnovano 6. prosinca 1936. godine kao Hrvatsko kulturno društvo Miroljub. Za 87 godina mijenjale su se političke i društvene okolnosti, države, ukidao se hrvatski predznak, ali Društvo nije prestajalo raditi. Godišnji koncert bila je prva velika manifestacija koju je organizirala nova uprava Društva i predsjednik Tomica Vuković zahvalio je na početku svima koji su došli na Godišnji koncert, ističući da među njima ima i onih koji 10 godina nisu zakoračili u Hrvatski dom.
‚‚Lijepo je vidjeti punu dvoranu, drago mi je da su se ljudi počeli vraćati. Sam program je prikaz onoga što mi danas jesmo. Ono što nas čeka poslije Godišnjeg koncerta je Prelo gdje se isto tako nadamo punoj dvorani", kazao je Vuković.
Na početku programa obratio se i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. Uz čestitku za 87. obljetnicu on je novom vodstvu poželio uspjeh u radu i da Nazor bude ono što je bio tijekom svoje povijesti: mjesto okupljanja, sabiranja, stvaranja, i njegovanja onoga vrijednoga u multikulturalnom Somboru. On je podsjetio da se u Somboru rodio i da je član Društva najcitiraniji znanstvenik u Srbiji Ivan Gutman.
‚‚Hvala Vam, gospodine Gutman, što svjedočite svoj identitet, te kako lojalan građanin pridonosi društvenom i političkom razvoju sredine u kojoj živite", kazao je Žigmanov obraćajući se akademiku Gutmanu koji je bio na Godišnjem koncertu.
‚‚Hrvati žele i dalje biti prepoznati kao konstruktivni čimbenik koji hoće, može i zna ovdje, gdje smo rođeni, doprinositi razvoju kulture i znanosti. U dogovoru s onima koji budu na vlasti inzistirat ćemo da, kao što srpska zajednica u Hrvatskoj ima mjesta u izvršnim tijelima na svima razinama, tako da imamo ubuduće i mi, i ovdje u Somboru i u drugim mjestima. Hrvati kao lojalni i sposobni građani to i zaslužuju", kazao je Žigmanov.

Zahvalnice članovima

Jednoipolsatni koncert počeo je nastupom pjevačkog zbora koji je prvi i počeo s radom nakon osnutka Miroljuba. Tada je imao 40 članova. Na žalost 1956. godine zbor je prestao s radom. Pjevačka sekcija ponovno je reaktivirana 2007. godine i od tada nastupa i Društvo predstavlja na manifestacijama u Srbiji i Hrvatskoj. Koncert je nastavljen nastupom dječjeg folklora, kome je to bio prvi izlazak na pozornicu. Nazor ima i tamburašku sekciju, koja čuva desetljećima dugu tradiciju Nazorovih tamburaških orkestara. Okosnica svakog kulturno-umjetničkog društva je folklor, a u hrvatskoj udruzi u Somboru aktivna je mlađa veteranska grupa, koja se na godišnjem koncertu predstavila igrama iz Bačke i bunjevačkim parovnim igrama. Ove godine u Nazoru je najaktivnija bila dramska sekcija. Pripremili su novu predstavu. To je Pokondirena tikva Jovana Sterije Popovića u režiji i adaptaciji Lee Jevtić. Gostovali su ove godine u Hrvatskoj i okolnim mjestima, osvajali nagrade na festivalima, organizirali Međunarodni susret amaterskih dramskih društava.
Aktivna je bila i sportska sekcija, a šahovski turnir Memorijal Franja i Pavle Matarić najjači je šahovski turnir u Somboru. Veslači Salašari somborski najavili su novi odlazak na Maraton lađa na Neretvi gdje su više od desetljeća autentični predstavnici Hrvata iz Srbije.
Pri kraju koncerta za doprinos radu Društva nagrađeni su voditelj folklorne sekcije Antonio Gromilović, voditeljica pjevačkog zbora Marina Kovač, pročelnik i voditelj tamburačke sekcije Emil Antunić, te glumci Dušan Esapović i Danilo Grbić. Posebna zahvalnica, a na prijedlog folklorne sekcije, uručena je dugogodišnjoj garderoberki Milosavi Šijačić. Zahvalnicu je dobio i Mirko Vlahović Jablan, domaćin Salašarima somborskim na Neretvi.
‚‚U Nazoru sam 18 godina i ova zahvalnica na neki način je i priznanje za sve to. Godinama sam bio sudionik Zimske škole folklora Hrvatske matice iseljenika, s mlađom veteranskom grupom postavio sam koreografije koje ste vidjeli i na Godišnjem koncertu", kazao je Antonio Gromilović.
Gosti na Nazorovom koncertu bili su konzul savjetnik u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici Zdravko Vincelj, predsjednik Odbora za kulturu IO HNV-a Denis Lipozenčić, Senka Davčik u ime ZKVH-a, dužnosnici Grada Sombora, te predstavnici udruga i DSHV-a.
Generalni pokrovitelj Godišnjeg koncerta je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a potporu su dali i HNV i Bunjevačko kolo.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima